MY FOLLOWERS

Tuesday, June 3, 2014

Artikel - Warna Untuk Temuduga

Kredit kepada: Yahoo Finance
Gambar ihsan: Google Images

 
 
Assalamualaikum.....


 
Bagi yang selalu hadir ke temuduga, mungkin juga ada yang terlepas pandang mengenai keperluan mempertimbangkan apakah warna yang sesuai untuk ke sesi berkenaan. Apa yang tertulis di sini boleh dipertimbangkan sebagai satu pendapat, mungkin pihak penemuduga berpendapat sebaliknya (wallahualam). Apa yang kita pakai melambangkan siapa dan bagaimana kita lihat diri kita. Jadi selain daripada jenis pakaian (berkait juga dengan faktor budaya dan agama), apakah warna yang sesuai ketika menghadiri temuduga dan memberikan tanggapan pertama yang terbaik? Perkara ini pernah juga disentuh ketika penulis menghadiri Program R.I.C.H. yang diadakan sebelum ini.

Menurut satu kajian yang diadakan oleh pihak CareerBuilder, daripada 2099 pengurus yang menemuduga dan pihak sumber manusia menyatakan warna biru dan hitam adalah pilihan terbaik manakala jingga adalah pilihan paling teruk ketika menghadiri temuduga. Pilihan warna konservatif seperti hitam, biru, kelabu, dan coklat adalah pilihan selamat ketika bertemu penemuduga di bidang profesional. Warna terang seperti jingga yang melambangkan kreativiti adalah terlalu menonjol. Pihak penemuduga profesional juga berkongsi pandangan mereka ketika kajian dilakukan dan menerangkan serba sedikit tentang warna yang dipakai oleh calon. Disertakan juga analisis ringkas berkaitan psikologi warna dan apa mesej yang mungkin disampaikan oleh warna ini.


Hitam - Kepimpinan
Lambang glamor, bersifat eksklusif, canggih. satu warna yang perlu diberi perhatian serius. Jenama yang menggunakan warna ini seperti Chanel dan YSL menunjukkan mereka sebagai peneraju dalam industri.

Biru - Kerja berpasukan
Lambang kepercayaan dan keyakinan.

Kelabu - Logikal/Analitis
Sama ada melambangkan kebebasan atau keterasingan/isolation, bergantung kepada sejauh mana keyakinan diri seseorang. Oleh sebab warna ini bersifat seperti terpencil, tidak semestinya membawa maksud yang negatif tetapi boleh bermaksud anda seorang yang boleh berdikari dan berfikir sendiri.

Putih - Tersusun, teratur
Warna putih atau kuning air adalah pilihan yang baik tetapi akan ada sesetengahnya menyifatkan anda sebagai 'kurang keyakinan'. Pihak pengurusan berpendapat anda mungkin seorang yang teratur tetapi akan bermasalah jika pakaian itu terkena kotoran ketika bekerja nanti. Pihak AOL Jobs menyarankan pakai warna ini bila semua orang pakai warna terang.

Coklat - Boleh dipercayai dan diharap
Warna bumi ini melambangkan kemesraan, kehangatan, kebolehpercayaan, boleh diharap. Jenama seperti UPS dan coklat M & Ms antara yang menggunakan warna ini untuk produk mereka.

Merah - berkuasa
warna ini melambangkan kekuasaan dan keberanian, dan adalah pilihan terbaik apabila anda cuba meyakinkan seseorang, kata Kenny Frimpong selaku pengurus pembangunan dan pemasaran jenama di syarikat pakaian lelaki di Itali, bagi jenama  Eredi Pisano. Baginya warna ini juga melambangkan keterujaan dan tenaga.


Warna kuning, hijau, jingga dan ungu - kreatif
Melambangkan anda seorang yang periang dan boleh menarik perhatian tetapi kurang membangkitkan perasaan kepercayaan atau komitmen, namun masih sesuai bagi menghadiri perjumpaan atau mesyuarat dalaman.
KLIK SINI untuk artikel penuh.
No comments: