MY FOLLOWERS

Tuesday, June 24, 2014

Hidupan Liar - IUCN Red List dan Usaha Membasmi Kepupusan

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....
 Kajian terbaru mendapati spesis hidupan di bumi ini akan pupus 1000 kali lebih cepat jika tiada campur tangan daripada manusia. Analisis terbaru menyatakan antara 100 dan 1000 spesis per juta diancam kepupusan setiap tahun dan sebelum adanya campur tangan manusia dalam hal ini, kadarnya adalah 1 kepupusan bagi setiap 10 juta setiap tahun. Angka ditunjukkan ini adalah besar daripada yang dijangkakan sebelum ini, kata Stuart Pimm, ahli biologi dari Universiti Duke. 

Pimm dan rakan seangkatannya telah berusaha sekian lama untuk cuba memahami kesan kemanusiaan terhadap spesis yang hidup di muka bumi ini. Daripada sejarah hidupan di bumi, 5 kepupusan besar-besaran yang berlaku telah melenyapkan lebih daripada separuh hidupan di planet ini. Hari ini para saintis membahaskan sama ada manusia menjadi punca kepupusan kali keenam. Semestinya, manusia telah menyebabkan kepupusan beberapa spesis seperti burung dodo, harimau Tasmania dan burung merpati. Pembasmian hutan secara berterusan dan perubahan iklim juga mendorong kepada kepupusan lebih banyak spesis mungkin juga termasuk sejumlah spesis yang belum dikenal pasti oleh para saintis. Sekitar 1.9 juta telah dikenalpasti oleh sains. 

Namun, mengetahui bilangan spesis yang menghadapi kepupusan tanpa campur tangan manusia semestinya satu cabaran. Bagi mengetahui anggaran asal usulnya, Pimm dan pasukannya menggunakan data melibatkan maklumat DNA untuk membina jaringan hubungan antara spesis. Walaubagaimanapun, masih ada harapan. Spesis yang terancam berada dalam satu julat yang kecil di kawasan terancam. Banyak negara yang tidak mempunyai kemudahan yang cukup bagi melindunginya, tetapi kepakaran saintis untuk menjejak dan memahami spesis itu tidak pernah berkurangan. Pengimejan satelit dan penjejak global bagi pembasmian hutan mendedahkan habitat yang hilang secara hampir real-time. Laman web yang dibangunkan oleh Jenkins, biodiversitymapping.org menunjukkan kawasan biodiversiti bagi mamalia, burung, amfibia dan banyak lagi. 

Citizen Scientist juga membantu dengan membenarkan pengunjung berkongsi foto dan membuat laporan penemuan mereka kepada pihak konservasi. Cadangan lain, Pimm dan Jenkins mencadangkan penggunaan laman iNaturalist yang membolehkan pengunjung memuatnaik foto spesis haiwan dan tumbuhan di kawasan yang mereka lawati dan meletakkan tag yang boleh disahkan oleh pengunjung lain. Laman berkenaan juga dihubungkan dengan International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) Red List, yang membantu menjejaki spesis terancam. Contohnya pada bulan April lalu, sejenis primat dengan ekor berbelang ditemui bergegsa lari sekitar pokok di kawasan sekitar Paulista. 

Jenkins yang menemui spesis ini kemudiannya mengambil foto dan memuatnaiknya di laman iNaturalist. Pengunjung lain kemudian mengesahkan spesis 'jirannya' iaitu sejenis monyet marmoset (Callithrix aurita) dan menurut data di IUCN, spesis tersebut dikategorikan sebagai yang terancam. Data yang dikumpul boleh mendedahkan sama ada berlakunya projek konservasi dan kawasan mana yang terancam.


KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: