MY FOLLOWERS

Monday, June 30, 2014

Artikel - Basuh La Dulu Sebelum Pakai!

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....


Anda tidak perlukan tapisan untuk bab kebersihan, seperti kes di kolam renang sebelum ini. Harap maklum!


Kebiasaannya, perempuan memang mahir dalam bab-bab membeli pakaian. Sekali membeli, walaupun baru sampai ke bab memilih sahaja sudah berjam-jam, termasuk waktu untuk mencuba pakai pakaian tersebut. Ada yang kata tidak kira pakaian yang luar atau dalam, semua dicubanya. Betul ke?? (OOppsss! :-P) Namun semua orang secara umumnya, bila mencuba pakaian yang dilonggok di pasaraya tidak kiralah lelaki mahupun perempuan, masing-masing pun tidak tahu kalau pakaian tersebut sudah dicuba oleh orang sebelum itu. Yang mahu disentuh dalam hal ini bukannya tabiat pemakaian itu tetapi mengenai bab kebersihan dan kesihatan. Bagi lelaki dan perempuan, sekalipun tidak boleh mencuba pakaian dalam di bilik mencuba pakaian seperti di negara ini, sudah ramai yang menguruskannya sejak dari ia dikilangkan. Bermula dengan pembungkusan, penstoran, pekedai yang mempamerkannya untuk dijual, hinggalah kepada yang tidak jadi beli dan letakkannya semula. Semuanya akan bawa kuman tanpa disedari seperti staphylococcus, MRSA dan norovirus (sejenis flu) yang akan berada dalam tubuh pesakit dua hari selepas selesai termuntah dan cirit-birit. Dalam kes staphylococcus, kuman tersebut boleh berada di mana-mana dari beberapa minit hinggalah selama 6 bulan. 

Oleh itu adalah penting untuk membasuh pakaian anda sebelum memakainya buat kali pertama untuk membunuh kuman dan beribu-ribu lagi jenis bahan kimia yang datang bersamanya yang digunakan dalam industri pembuatan. Kain kapas disembur dengan pestisid, kemudian diadun dengan fiber seperti milon, akrilik, polyester yang dihasilkan dengan 8000 jenis bahan kimia. Bila siap, ia disembur pula dengan pembasmi fungus bagi mengelakkannya membiak ketika dalam perjalanan sebelum tiba di kedai, diwarnakan dengan pencelup, pembasmi kotoran, bahan kalis api, termasuk fomaldehid dan banyak lagi. Bila bahan kimia menyebabkan iritasi dan memerangkap lembapan, ia membawa kepada kegatalan. 

Oleh itu, sekiranya ada orang tua atau generasi lama kita mengatakan perlu basuh dahulu semua jenis pakaian yang baru dibeli, akuilah ia memang betul dan masuk akal. Satu basuhan akan menghilangkan jutaan jenis kuman berisiko dan kesan bahan kimia pada pakaian itu yang memastikan ia selamat dan selesa dipakai. KLIK SINI untuk artikel penuh.
3 comments:

Cik Anita said...

Salam Ramadan..

Hm.. Terkena batang hidung baca artikel ni pagi-pagi. Sebabnya jarang basuh kalau baju baru.. Aduhai. Kena tukar habit lepas niii...

aSmiDar said...

Tapi kdg2 kita suka bila pertama kali pkai sblm bsuh tu...bila dh bsuh wrna texture dh jd lain....hehe...
Ape2 pn mmg ptt bsuh dlu.....

aSmiDar said...

.......