MY FOLLOWERS

Saturday, June 28, 2014

Kesihatan - Spa Mudah di Rumah

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....

Tidak kiralah sama ada di pejabat atau di rumah, kalau ada sahaja benda yang buatkan anda berasa ia menyemak mata memandang, fokus anda akan terganggu dan akan menjadi kurang efektif. Dengan gajet yang pelbagai, alat kawalan jauh yang letak merata-rata, katil tidak berkemas, semua ini boleh menjadi cabaran sebelum masuk tidur. Kesihatan ada kaitannya dengan memupuk ketenangan dalaman. Persekitaran luaran memberi pengaruh tersendiri kepada ketenangan dalaman. Jadi, membuat sedikit perubahan boleh membantu mendapatkan perasaan tenang dan aman yang anda cari, sambil membuat kerja seharian.

 


Bawa pokok - Apa sahaja benda hidup dan bernafas membantu anda bertenaga dan lebih bersemangat. Pokok dalam pasu kecil pun sudah cukup. Boleh letak pada sudut tepi bilik.

Bersihkan ruang - Bersihkan dan lapangkan ruang kerja. Segala yang serabut kena susunkan semula, supaya minda juga kembali terang dan tidak serabut.

 

Rehatkan deria anda - Sedikit makanan manis atau coklat membantu bukan setakat menambahkan sedikit tenaga bahkan mood ketika itu. Pada ruang kerja anda, gantungkan foto-foto menarik seperti percutian di pantai, atau foto keluarga dan semburkan juga pewangi lembut. Sambil berehat, menerusi fon kepala dengarkan koleksi lagu kegemaran anda.  

Duduk di tempat anda - Rias sedikit ruang kerja anda seperti sebuah tempat perlindungan yang bebas daripada gangguan sama ada bising atau yang menyemak mata memandang. Luangkan masa beberapa minit sebelum kembali bekerja. Kalau di rumah, boleh letak alas yoga di lantai bilik tidur.

KLIK SINI untuk ke pautan berkaitan.
No comments: