MY FOLLOWERS

Monday, June 30, 2014

Berita - Novel Grafik Kampung Boy di TIBF, Jepun

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....
 


Novel grafik Malaysia karya Datuk Mohammad Khalid atau 'Lat' antara karya yang akan dipamerkan di Pesta Buku Antarabangsa Tokyo (TIBF) yang akan diadakan pada 2 hingga 5 Julai ini. Pengarah Urusan dan CEO di Institut Buku dan Terjemahan Malaysia, Mohd Khair Ngadiron berkata Malaysia sebagai negara tema yang akan mempromosikan wayang kulit pada pesta tersebut. malaysia menjadi negara pertama di Asia yang dipilih sebagai negara tema sejak pesta TIBF ini dimulakan 20 tahun lalu. Beliau turut berharap penyertaan kali ini membuka peluang bagi mengadakan hubungan perdagangan jangka panjang dengan industri penerbitan antarabangsa. Beliau juga mengetuai delegasi Malaysia berkata novel grafik Kampung Boy yang diterjemah ke bahasa Jepun diterbitkan dengan kerjasama institut dan Tokyo University of Foreign Studies Press, akan dipamerkan bermula hari pertama pesta buku itu bersama dengan pelancaran Malaysian Pavilion.

"Persembahan wayang kulit menjadi persembahan gabungan dengan teater boneka tradisional Jepun, Edo Ito Ayatsuri Ningyo, sebagai lambang metafora antara dua budaya berbeza," katanya.

Sementara itu, pemilihan Malaysia sebagai negara tema juga memberi peluang kepada Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan untuk mempromosikan Tahun Melawat Malaysia 2014 menerusi Tourism Malaysia.KLIK SINI untuk ke pautan berkaitan.

No comments: