MY FOLLOWERS

Wednesday, October 16, 2013

Artikel - Ketam Kulit Lembut

Kredit kepada: -
Gambar ihsan: Owner



Assalamualaikum.....

Sewaktu ke Ekspo HPPNT pada bulan September 2013.

Ketam kulit lembut - bagaimana dihasilkan?



Ketam yang sudah dipotong kakinya kecuali kaki belakangnya untuk memudahkannya mencari makan dan berenang.







Mula-mula sekali ketam nipah ini akan dipotong kaki dan sepitnya. Kalau mana-mana ketam yang aktif biasanya akan ambil masa kurang dari 2 minggu kaki dan sepit barunya akan tumbuh semula (foto ke-3). Bila sudah tumbuh, ia akan bersalin kulit secara keseluruhannya dan semuanya akan jadi lembut dan boleh dimakan. Rasanya sedap macam kunyah keropok! Berdasarkan maklumat daripada penjaga di booth ini, ramai pengusaha yang tahu akan hal ini menjadikan ketam kulit lembut ini sebagai salah satu tarikan kepada pengunjung dan hasilnya sangat menguntungkan.

2 comments:

+qasih nadira+ said...

info menarik.x sngka plak kalo potong kaki ketam buatkan isi ketam senang di makan~menarik2~

THE GREEN said...

tu la dikk..ramai yg xtau lg..yg dh tau, ambik kesempatan buat duit la..