MY FOLLOWERS

Friday, October 25, 2013

Artikel - Kegagahan Saidina Ali k.w. Yang Harus Dijadikan Iktibar

Kredit kepada: SyokOrg
Gambar ihsan: SyokOrg


Assalamualaikum....

Nama penuh Saidina Ali bin Abi Talib ada tercatat dalam buku BELIEVE IT OR NOT! THE MOST PWERFUL POTENTATE IN ALL HISTORY!!

Kisah kepahlawanan Saidina Ali dalam Perang Khaibar..

Ali pun mengatur taktik untuk menawan benteng Yahudi itu. Bila mana Ali maju ke hadapan benteng, maka keluarlah Marhab (pahlawan ulung Yahudi) dengan bersajak...


Maka perlawanan pun bermula dan seperti biasa jaguh mana yang hebat sekalipun tetap kalah dengan Saidina Ali. Jadi, kaum-kaum Yahudi yang berlindung di sebalik benteng-benteng mereka terus kecut, kemudian Ali pun menyeru supaya tentera Islam menggempur benteng yahudi itu.

Bila maju ke hadapan, ada seorang lagi pahlawan yahudi datang dan menjatuhkan perisai Ali dari tangannya dan terus menyerang Ali dan hendak membunuhnya, tetapi Ali terus mempertahankan diri dengan berteriak Allahuakbar! lalu MENCABUT PINTU GERBANG KOTA Khaibar!! Pahlawan itu sungguh terkejut bila melihat pintu gerbang benteng mereka dicabut. Sewaktu memikirkan hal demikian yang tidak logik itu, Ali pun terus memberikan satu pukulan kepada pahlawan Yahudi itu lalu dia pun mati di situ juga. 

Jadi, tentera Islam pun terus mara dan tentera Yahudi terus panik. Tidak lama kemudian kota tersebut terus ditawan dan orang-orang Yahudi menyerah diri.

Jadi, benarlah kata Nabi bahawa benteng-benteng Yahudi akan jatuh ke tangan pahlawan yang mencintai Allah dan dicintai Allah.

Semua orang-orang di situ hairan bagaimana pintu gerbang tersebut boleh dicabut oleh Ali dan dijadikan perisai (tangan kiri). Akhirnya, dia membuangnya di tepian jalan dan bila mana sahabat-sahabat yang berjumlah 8 orang cuba mengangkat, mereka semua tidak mampu! Subhanallah!

Kisahnya juga dicatatkan dalam Ripley's Believe It or Not.

No comments: