MY FOLLOWERS

Monday, August 31, 2015

Artikel - 10 Destinasi Kembara Kurang Dilawati Pelancong

Kredit kepada: Yahoo Travel
Gambar ihsan: Yahoo TravelAssalamualaikum.....

Kalau benci dan terasa lemas dengan suasana bising dari kota, maka anda bukan keseorangan.

Untuk membawakan kepada anda satu pengalaman yang begitu didambakan, pakar di AdventureElevate di Colorado berkongsi info beberapa tempat menarik untuk dilawati ketika percutian dan penuh kembara. 


Tolar, Argentina

10 Tourist-Free Adventure Destinations


Penduduk kawasan ini kurang daripada 300 orang, terletak di Veronica Lampon di Say Hueque.Terletak di utara Argentina, Tolar ada gunung yang cantik kesan daripada deposit mineralnya.


Rio Cangrejal, Honduras

image


Terletak di utara Honduras, Rio Cangrejal merupakan kawasan sesuai untuk berkayak dan berakit di Amerika Tengah. Rio Cangrejal mempunyai semua yang boleh ditawarkan. Di sana juga ada hutan hujan yang tidak disentuh dan boleh menikmati pengalaman snorkel untuk melihat hidupan laut yang eksotik. 


Point Reyes National Seahore, California

image

Point Reyes National Seashore terletak di San Francisco merupakan agak tersorok seperti rahsia. Di sini, ada trek untuk pejalan kaki, berbasikal dan berkuda sekitar 240 batu. Dalam perjalanan, boleh melihat rumah api bersejarah dan banyak lagi kawasan meninjau hidupan liar seperti elk. 


Alaska


image


Alaska mempunyai kawasan percutian seluas 660,00 batu persegi. Mulakan kembara di Seward, sebuah pekan perikanan kecil di situ yang mengambil masa 3 jam jika menaiki keretapi dari Anchorage. Teroka kawasan perkampungan pinggir laut dan naiki bot ke Kenai Fjords National Park yang merupakan tempat 38 glasier menarik dan beberapa tempat yang memaparkan pemandangan yang indah Alaska. 


Amalfi Coast, Itali


image


Amalfi Coast merupakan kawasan percutian dengan pantainya yang indah dan bandar tepi bukit yang mengkagumkan. Boleh naiki basikal atau skuter atau teruskan sahaja nikmati pemandangan indah di sini yang sesuai untuk keluarga.


Azores


image


Kawasan Azores yang terletak di Portugal kekal sebagai destinasi kurang dikenali buat pengembara di Amerika Utara. Hanya 4 jam penerbangan dari Boston, Azores yang mempunyai 9 pulau dengan setiap satunya menawarkan landskapnya yang tersendiri.Terokai padang pasir Santa Maria, puncak gunung di Sao Jorge, atau gua dan vista tepi laut di Pico dan Faial.


Sierra de San Francisco, Baja California


image

Kawasan ini yang diiktiraf sebagai satu lagi tapak warisan UNESCO merupakan tempat yang penuh dengan koleksi batu seni prasejarah di Amerika Utara. Disifatkan pengembaraan sekali seumur hidup tetapi perlu hadapi sedikit cabaran untuk sampai ke destinasi ini. Pengunjung boleh ke sini dengan berjalan kaki atau menggunakan haiwan baghal untuk mengangkut barang-barang. Tempat ini dilawati hanya 300 pengunjung setiap tahun dan merupakan kawasan batuan yang begitu terpelihara dengan lukisan purba seawal tahun 100 SM.


Pantanal, Brazil


image


Pantanal asalnya memang tempat yang begitu dipandang rendah oleh ramai. Kalau kawasan Amazon mendapat liputan media yang meluas, kawasan ini pula adalah tempat yang baik untuk lihat hidupan liar. Teroka kawasan hutan hujannya yang subur dan semestinya dapat lihat hidupan asal yang eksotik dan begitu menenangkan tanpa bimbang dengan kedatangan pelancong yang ramai. Isle of Harris, Scotland


image

Isle of Harris merupakan tempat dengan banyak pantai terbaik di Scotland dengan landskap yang subur. Pantainya juga sesuai untuk aktiviti berbasikal dan berjalan kaki. 


Macedonia


image

Kawasan yang terletak dalam negara Balkan dan dikelilingi daratan dengan sempadan Albania dan Greece, merupakan tempat terbaik untuk melihat Eropah yang autentik yang kurang mendapat gangguan daripada pengunjung. Di Macedonia, lihat kawasan perkampungan dan pergunungan.Melancong sana sini:  SINI  |    


No comments: