MY FOLLOWERS

Friday, August 14, 2015

Artikel - Info Menarik Tentang Pluto

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....

 

 
Pluto masih lagi merupakan sebuah planet ketika agensi angkasa lepas melancarkan misi pad awal 2006. Kini ia dipanggil sebagai planet kerdil sebab jauh dan saiznya yang kecil. Kini agensi angkasa lepas telah melancarkan pesawat angkasa dinamakan New Horizons ke planet berkenaan yang terletak di hujung sistem solar ini.

Di sini adalah beberapa perkara yang dapat diketahui tentang planet kecil ini: 

Ukuran - Diameter asalnya 1470 batu, hampir sama dengan 22,000 padang bola disusun sederet. Ia adalah 44 kali lebih daripada anggaran saintis sebelum ini. Kurang kelembapan, dengan bahagian dalaman lebih berais. 

Ada gas yang kuat - Saintis NASA mengesahkan mereka temui gas nitrogen keluar ke atmosferanya. Gas tersebut keluar 4 hari lebih awal daripada jangkaan mereka, mencadangkan planet ini mungkin kehilangan atmosferanya lebih awal daripada jangkaan.

Ada kep ais (ice cap) - New Horizons mendedahkan polar cap yang ada di planet itu terbentuk daripada ais yang terdiri daripada gas metana beku dan nitrogen.

Ada 'jantung' dan 'paus' - Ada di permukaannya, satu jalur gelap di bahagian ekuator dengan ekornya yang membuatkan sesiapa pun berasa hangat dan seperti keliru. Belum ada data jelas mengenainya.

Ada kawasan cenuram dan kawah - Beberapa kawasan kawahnya menunjukkan kesan impak akibat pelanggaran objek dari luar yang menghentam permukaannya.   Ada beberapa bahagian masih misteri - Apa yang saintis ingin tahu lebih lanjut ialah mengenai siri bintik hitam yang seperti tersusun dengan saiz dan ada ruang. 

Ada bulan dengan kawah besar - Planet ini ada 5 buah bulan yang diketahui dengan yang terbesar ialah Charon yang penuh dengan kawah dan salah satunya lebih panjang dan lebih dalam daripada Grand Canyon.
Data dari hujung galaksi:   SINI  |   


No comments: