MY FOLLOWERS

Tuesday, December 14, 2010

Hidupan Liar - Haiwan Halimunan

Credits to: Syok.org
Gambar ihsan Syok.org


Salam....

Sebelum ini, saya pernah siarkan post berkaitan hidupan spesis baru yang belum pernah atau mungkin tidak ramai yang mengetahui kewujudannya. Untuk kali ini, saya kongsikan bersama anda berkenaan beberapa spesis haiwan dengan kelebihan seakan-akan halimunan.

Halimunan di sini bukanlah bermaksud invisible (tidak dapat dilihat) seperti dalam filem Predator atau yang biasa ditonton menerusi siri-siri televisyen, tetapi lebih kepada camouflage iaitu satu kebolehan untuk beradaptasi dengan alam. Kelebihan ini membolehkan haiwan berkenaan bersembunyi daripada pemangsa (defensive mode).

























Kepada para pembaca yang mencari di manakah haiwan dalam setiap gambar di atas, diucapkan selamat berjaya :-)

15 comments:

nabilah_2908 said...

nampak dah haiwan2 yg tersembunyi.. :)
subahanallah....(^_^)

Jom ke APA KATA HATI pulak,
SAMAN OH SAMAN

Fakar-repaiN said...

pergh..dasat tol...ade haiwan yang xleh nmpk lgsg

miss miera said...

cantik ...
huhu

yanshumill said...

waw , real ke nieh ? ssh jgk nk jmpa kalau tgk skali lalu .

Kakzakie said...

salam,

kakak nampak haiwan2 tu, betapa Allah maha pengasih dan mana mengetahui hatta terhadap haiwan sekalipun, kerana ini juga makhlukNya...

Hafidzah Hafidz said...

fuyoo~ aha..suka tengok gambar2 nie semua..kalau fieza pun masuk hutan, confirm tak pasan kot dengan haiwan ni semua..sama kot kaler dowang..ulat beluncas tu lagi tak tahan eheh..cumel je tengok..BTW, ouh yang pasal Banner GA tu, Banner tu ada pada link yang dah disediakan..click link "SINI" dalam post entry "senarai baru nama peserta", nanti directly masuk post entry "My 1st GiveAway in 2011"..kat situ ada syarat dia sekali..hehe..

p/s: good info..suka! ;)

Ieda Al-Habsyi said...

hehhehehehe! ko pon aku konpius, samada laki or pompuan tapi aku rasa cam ko pompuan je, betoii tak? hehehe!

qasehraihan said...

uikss..unik gambar2 tu..

dtg menambah bilgn folower dia..folower ke-187..jemput dtg blog kita dan balas folow ye..mksih

akubiomed said...

Memang hebat ciptaan mahkluk tuhan memang ada gambar tak perasan samaran dia

bidadarihijau said...

eee..geli tgk yg ular tuuu...tp mmg unikk lah

Princess Nur said...

Blade..nice entry..rupanya banyak benda dalam dunia ni yg pelik dan jarang kita ketemui :)

Ashiya Mizuki said...

wah, menakjubkan. hampir tak terlihat oleh mata. hehehe

fathiahRAIHANA said...

hari tu ade cite psal nie dalam animal planet. siyes , dashat sotong kurita menyamar . hohOo. btw, thanks, for ur advise :)

penyisir rambut said...

eee....
takut nye kalu dpn mate...tak prsan kot....

FH said...

subahanallah.
cantek :)