MY FOLLOWERS

Monday, August 31, 2015

Artikel - Aurat Wanita Ketika Bersalin

Kredit kepada: FB
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....
Ringkasan dari "AURAT KETIKA BERSALIN" Semanis Kurma TV9 (siaran 21.11.2013) untuk yang bergelar dan bakal bergelar Ibu Bapa: 
1. Suami WAJIB pelihara aurat dan maruah isteri dalam apa jua keadaan.
2. Dari awal disahkan hamil, pemeriksaan PERLU dijaga dalam hal aurat.
3. WAJIB mendahulukan doktor perempuan.
4. MENTAATI Allah dengan sebaiknya dan meninggalkan segala yang terlarang.
5. JANGAN ambil mudah dalam soal proses kelahiran.


Dalam keadaan isteri dah SAKIT sangat, hilang punca, dan tidak boleh berfikir maka: 
1. PERANAN SUAMI sangat penting. Suami yang kena buat keputusan untuk aurat dan maruah isteri. Jika suami sendiri tidak mampu untuk bertegas untuk buat pilihan, ia amat mgecewakan (merujuk kepada dalam keadaan yang tidak darurat serta masih ada pilihan).
2. Suami WAJIB jaga dan pelihara aurat isteri ketika dalam wad. Jangan apabila sudah masuk wad semua terbang (tudung tak pakai, kain terselak sana-sini, baju lengan pendek sahaja, dan sebagainya) sebab kena ingat kadang-kadang ada juga staff lelaki, petugas makanan yang lelaki yang keluar masuk wad.
3. WAJIB untuk MAHRAM temankan ketika datangnya darurat yang mengizinkan aurat terbuka. Pertama SUAMI, kedua SAUDARA PEREMPUAN, ketiga JURURAWAT PEREMPUAN dan seterusnya.


Keutamaan adalah SUAMI. Ini TITIPAN sayang buat semua WANITA: 
1. NIAT - Niat dari AWAL walaupun sebelum disahkan hamil, ingin bersalin dengan disambut oleh doktor perempuan atau bidan wanita.
2. DOA - ISTIQAMAH dari remaja juga boleh. Doa moga Allah pelihara aurat dan maruah kita sekalipun dalam keadaan darurat khususnya kita wanita ketika saat kelahiran bayi.
3. AMALAN - Selarikan dengan niat dan doa. Pemeriksaan ibu mengandung, imbasan bayi dan sebagainya WAJIB dilakukan dengan doktor perempuan dan bukan doktor lelaki. Malah jaga aurat dalam berpakaian juga selama mana bergelar muslim. Apa sekalipun berusaha dengan kudrat kita. Allah akan hitung tindakan kita.
4. YAKIN - Insyaallah bila mana kita telah KUAT berusaha seperti di atas PASTInya DIA bantu kita, pelihara aurat dan maruah kita maruah suami.


P/S:
Moga Allah terus pelihara AURAT dan MARUAH kita semua untuk proses kelahiran yang akan datang. Untuk yang telah berlalu dalam keadaan tidak mampu BERTEGAS, TIDAK cukup bersedia dan sebagainya, maka bartaubat dan muhasabah diri. Insyaallah DIA murah dengan keampunan.


No comments: