MY FOLLOWERS

Monday, August 31, 2015

Artikel - Busur dan Panah II

Kredit kepada: TAC, Sunnah Memanah, Wikipedia, The Vocket, Wikihow, Pemanah,  Zimbio,
Gambar ihsan: Owner, Google Images

Video ihsan: Youtube (Lars Anderson)


Assalamualaikum.....

Hari ini pun sudah ada seorang kawan kongsikan pautan mengenai tajuk memanah ini. Senjata ini tidak perlukan permit seperti disangka sebelum ini dan bukanlah rumit seperti senjata api tetapi inilah senjata untuk serangan jarak dekat dan jauh yang efektif dan sudah digunakan sejak zaman dahulu lagi, sudah berabad-abad lamanya. Tidak perlu risau tersalah petik picu atau tertembak kerana tiada pun bahagian itu :-)
Secara umum, ada dua cara memanah iaitu cara tradisional dan cara moden.

Ada dua jenis busur - jenis recurve dan jenis compound

Jenis recurve pula ada dua (secara umum), iaitu jenis tradisional dan jenis moden.

Recurve tradisional tiada bahagian tempat letak anak panah (arrow rest atau launcher) dan bahagian berlekuk untuk genggaman tangan dan talinya perlu dicabut selepas selesai memanah. Jenis busur recurve digunakan diperbuat daripada pelbagai bahan iaitu dari gentian kaca (fibre glass), kayu, buluh, rotan, dan tanduk kerbau. Anak panah hanya letak atas tangan sahaja sebelum dilepaskan. Draw weight atau foundage tidak boleh dilaras, dan bergantung kepada bahan buatan busur itu. Untuk permulaan biasanya kami mula belajar menggunakan busur gentian kaca dengan foundage sekitar 25-30 lbs. Boleh tengok contoh di bawah.


Recurve versi tradisional 
Perhatikan kedudukan anak panah pada bow hand dan cara pegang pada string hand. 
Tangan string hand pegang bahagian nocking seperti penumbuk, 
arrowhead dekat ibu jari pada bow hand


Nota: 
Tangan pegang busur: bow hand 
Tangan pegang panah pada tali: string hand

Recurve moden pula diperbuat daripada bahan gentian kaca, karbon atau kayu. Ada bahagian arrow rest dan lekuk. Dari segi draw weight, juga tidak boleh dilaras. Recurve versi moden


Busur jenis compound - didatangkan dengan sistem yang pegang talinya, rod penstabil (stabiliser) arrow rest, skop, penanda laser dan macam-macam lagi, dan dengan draw weight atau foundage yang boleh dilaraskan. Contohnya seperti di bawah:Bahagian-bahagian busur recurve - tradisional dan moden

Secara ringkas, ia begini:


Bahagian anak panah - tradisional dan modenBahagian arrowhead (mata panah), yang banyak dibuat sekarang ini menggunakan skru untuk memudahkan ditukar. Untuk kegunaan latihan, mata besi dengan bentuk seperti peluru (bullet) digunakan manakala untuk tujuan berburu, mata besi bentuk segitiga digunakan.
Bahagian batang shaft terdapat jenis karbon, kayu, buluh dan gentian kaca. Bahagian fletching juga ada beberapa jenis iaitu getah, bulu plastik (seperti bulu pelepah burung). Untuk memanah, jenis dan panjang shaft perlu sesuai dengan jenis busur yang digunakan. Jika anak panah lebih panjang daripada draw length (maksimum tarikan tali sebelum lepas panah) yang maksimum, maka mungkin panah akan lebih berat dan tidak sampai pada sasaran bila dilepaskan. Jenis fletcher yang seperti 'pecah' digunakan untuk panahan ke langit dan jarak jauh.Bahagian nocking (tempat letak panah pada tali), ada pada tali busur pada kesemua jenis tradisional dan moden zaman sekarang, kecuali busur panah orang asli yang langsung tiada bahagian ini :-) Bahagian ini akan kepit pada gelang kecil yang diletak pada tali sebelum panah dilepaskan. Untuk versi fast draw, bentuknya lain sedikit.

Tali biasa digunakan ialah tali payung terjun yang tahan lasak.


Cara tradisional
Menggunakan busur dan panah dari jenis recurve tradisional. Dalam cara ini, beberapa perkara perlu diketahui iaitu jenis busur, jenis anak panah dan cara memegang panah sebelum dilepaskan. Cara pegang busur dan panah adalah seperti dalam foto kedua di atas. Ada beberapa cara untuk memanah iaitu berdiri biasa, pusing belakang, cara duduk dan berkuda. Panahan boleh pergi ke semua arah.

Kelebihan memanah tradisional:
Selain daripada mengikut sunnah, busur ini boleh guna dengan banyak cara dan tidak rigid. Dalam sekali panahan, boleh juga lepaskan beberapa panah sekaligus. Ada satu kemahiran dipanggil fast draw boleh digunakan. Kaedah fast draw ialah bow hand pegang beberapa panah dan string hand lepaskan satu-satu panah dengan cepat. Dalam video Lars Anderson di bawah, ada ditunjukkan cara fast draw ini.

Jenis compound tidak boleh saingi kelebihan memanah secara tradisional kerana lebih bergantung kepada gajet yang datang bersama busurnya. Dalam satu masa hanya satu anak panah sahaja boleh dilepaskan. Tiada kemahiran fast draw dapat digunakan bersama busur compound.

Dalam pengalaman saya, jenis anak panah yang digunakan ialah karbon, gentian kaca, kayu dan buluh. Jenis anak panah perlu sesuai dengan jenis busur yang hendak digunakan.

Cara pegang - kedudukan busur boleh secara tegak, serong sedikit atau melintang (lihat foto bawah) manakala tangan pegang pada bahagian nocking seperti penumbuk atau antara jari telunjuk dan jari tengah. Ini cara pegangan orang Arab. Korea juga menggunakan cara yang sama.

Cara pegang melintang
Cara pegang serongMemanah dengan lebih daripada sebatang panah - foto ini versi filem! Ada cara sebenar.Combat archery - panah khas dengan bahagian depan muncung rata


Memanah cara berkuda (horseback archery)


Cara moden
Menggunakan busur jenis moden recurve dan jenis compound, manakala anak panah pula biasanya jenis karbon atau campuran.


Bahagian busur compoundNegara kita bukan macam negara lain, boleh sesuka hati sahaja bawa masuk senjata dalam rumah. Kalau jadi apa-apa, siapa yang susah? Fikir sendiri.. hehehe

Namun ada juga beberapa komen seperti tidak bersetuju atau sangsi dengan apa yang dilakukan oleh Lars Andersen ini. Dengarkan juga ulasan daripada Lars Andersen dalam pautan videonya -  SINI


Busur jenis gentian kacaPada satu karnival diadakan di Unisza pada 7-9.5.2015 pengunjung berpeluang untuk menggunakan busur dan panah ini. Walaupun busur dan panah ini bukannya yang versi tradisional dan hanya pada jarak dekat, cukuplah ini sebagai permulaan. Busur adalah dari jenis recurve. Di karnival, pengunjung berpeluang merasa sendiri memanah dengan bayaran hanya RM1 untuk 6 panah.

Di sebuah pasaraya di sini, kini dibuka penyertaan serta bengkel memanah menggunakan busur dan cara memegang panah jenis tradisional. Busur jenis tradisional tiada bahagian lekuk atau launcher untuk letakkan anak panah sebelum dilepaskan, hanya letak atas tangan. Berbeza dengan kaedah pegangan digunakan ketika di karnival di Unisza yang lebih moden. Cara tradisional tidak terhad kepada berdiri tegak sahaja, pelbagai posisi juga boleh. 


Keriangan awek selepas mendapat haiwan buruan  :-)Kalau di Facebook, hanya taipkan 'memanah itu sunnah'.


Sumber rujukan: 
Memanah itu sunnah  SINI  |   Horseback archery:  SINI  |   
Shoot a recurve bow  SINI  |  Benefits of traditional archery  SINI  | 
Traditional horseback archery  SINI  |  Best recurve guide  SINI  | 
Wikipedia  SINI  |  Pertandingan memanah  SINI  | No comments: