MY FOLLOWERS

Tuesday, December 8, 2015

Berita - Dr MacGyver Selamatkan Nyawa Dalam Pesawat

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Yahoo NewsAssalamualaikum.....

Kena kreatif juga! 
Sesiapa yang pernah lalui zaman kegemilangan siri tv MacGyver mesti tahu watak itu memaparkan kemahirannya dalam melalui situasi sukar dengan menggunakan segala benda di sekelilingnya untuk terus hidup atau melepaskan diri.  

Kini ada seorang doktor mungkin menjadi pesaingnya... kalau watak itu masih ada lagi sekarang.

Dr. Patricia Quinlan kini dikenali selepas dia menggunakan pengikat rambut, pita pelekat, wiski dan telefon pintar untuk menyelamatkan nyawa seorang penumpang dalam pesawat.
Dr Quinlan dalam penerbangan dari Philadelphia ke San Francisco dalam pesawat United Airlines Flight 653 ketika lelaki itu yang duduk di depannya jatuh dari kerusinya.

Mulanya dia ingat lelaki itu hanya tertidur, tetapi bergegas menyelamatkannya selepas dia tidak bangun bila dikejutkan. Lelaki itu berusia 59 tahun mempunyai denyut nadi luar biasa dan tekanan darahnya sangat rendah. Dia kemudian diberikan defibrillator dan menggunakannya untuk menentukan rentak jantung lelaki itu untuk melihat jika ada sebarang sekatan. 

Juruterbang bertanya jika mereka perlu mendarat cemas di Chicago, tetapi jika tiada defibrillator itu mungkin dia perlukannya.

Dia kemudian menyambung tibu IV. Penumpang lain menawarkan tali pinggang sebagai pengikat IV tetapi dia hanya menggunakan pengikat rambutnya. Dia menggunakan wiski untuk membersihkan jarum suntikan. Apabila beg IV telah siap dipasang, usahanya dimulakan. Bahagian bocor ditampal dengan pita pelekat. Dr Quinlan juga dibantu oleh jururawat pediatrik dan juruteknik perubatan yang juga berada dalam pesawat itu dan mereka bekerja di laluan dalam pesawat yang sempit. Penumpang lain menggunakan lampu dari telefon pintar masing-masing bagi memberikan cahaya untuk memudahkan usaha itu.

Lelaki itu sedarkan diri semula selepas 90 minit. Dr Quinlan mendapati lelaki itu sudah mengambil ubat tekanan darah dan mungkin mengalami dehidrasi. Nasibnya baik kerana masih boleh berjalan seperti biasa selepas turun dari pesawat apabila ia mendarat di San Francisco.Cepat sebelum terlambat: SINI  |   No comments: