MY FOLLOWERS

Wednesday, December 9, 2015

Berita - Malaysia Bakal Naiktaraf Aspek Keselamatan Siber

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....
 Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Malaysia bakal menaiktaraf aspek keselamatan siber bagi mengawal pengaruh pengganas dalam talian. Beliau berkata tindakan ini juga adalah bagi menghalang rakyat negara ini daripada direkrut oleh mana-mana kumpulan pengganas.

Beliau yang juga Menteri Perumahan berkata kepada wartawan negara ini selepas pertemuan dengan rakan sejawat Itali, Angelino Alfano ketika membincangkan kerjasama dalam menangani masalah seperti pengganas, migran, pemerdagangan orang dan jenayah terancang. 

Pihak Itali melihat masalah keselamatan siber dengan serius dan memperuntukkan €150 juta (anggaran RM672.7 juta) bagi penguatkuasaannya. Malaysia perlu bertindak segera untuk mengawal sebarang percubaan untuk merekrut ahli kumpulan pengganas secara dalam talian. Polis pula perlu peruntukan yang besar untuk menguatkan aspek teknikal dalam penguatkuasaannya termasuk pengurusan.

Malaysia juga merancang untuk menghantar pegawai polis dan kastam ke Itali bagi melihat lebih dekat negara itu mengatasi masalah jenayah terancang dan imigresen.

Dalam lawatan 3 hari berkenaan, beliau juga bertemu dengan Ketua Polis Itali, Alessandro Pansa dan Ketua Jabatan Kebebasan Awam dan Imigresen, Mario Morcone. Sumber anti godam:  SINI  |   
No comments: