MY FOLLOWERS

Friday, November 9, 2012

Kesihatan - 10 Penyakit Misteri Yang Berlaku Pada Manusia

Kredit kepada: Syok.org
Gambar ihsan: Syok.org


Assalamualaikum......


Penyakit-penyakit misteri yang jarang berlaku biasanya berkait rapat dengan masalah genetik yang tidak normal. Ianya menjadi misteri kerana berlawanan dengan sifat normal manusia dan peratus mereka yang dijangkiti mungkin terlalu kecil dan terpinggir.

10. Werewolf Syndrome

Ia dipanggil werewolf kerana terdapat jumlah pertumbuhan rambut yang tidak normal pada bahagian-bahagian badan manusia seperti muka, lengan dan tangan. Walau bagaimanapun, dari segi perubatan, ia dipanggil sebagai Hypertrichosis atau Sindrom Ambras. Kajian menunjukkan pesakit mungkin mempunyai genatik sebelum kelahirannya atau ia boleh diperolehi selepas.


9. Ehlers-Danlos Syndrome


Istilah lain untuk ini adalah Cutis Hyperelastica. Ianya adalah kecacatan yang ditemui dalam sintesis kolagen. Apabila kolagen tidak sempurna, ia memberi kesan kepada bentuk kanan badan yang akan menyebabkan kecacatan manusia. Keanjalan berlaku pada kulit dan beberapa individu yang didiagnosis mempunyai kulit yang sangat nipis.


Elephantiasis


Bertentangan dengan Sindrom Ehlers-Danlos pesakit biasanya mempunyai kulit yang sangat tebal. Ini juga dikenali sebagai Filariasis limfa, di mana cacing parasit yang dikenali sebagai Wuchereria bancrofti, B. timori, dan Brugia Malayi menyerang sistem limfa. Virus ini dibawa oleh nyamuk.

7. Cutaneous horns


Ini adalah tumor kulit yang berbentuk tanduk. Ia tumbuh di kaki dan tangan manusia. Ini biasanya berlaku kepada orang dewasa, terutama mereka yang sering terdedah di bawah matahari dan mempunyai kulit yang sensitif.

Moebius Syndrome

Ia adalah gangguan neurologi nenyebabkan saraf terjejas. Ia termasuk mata dan otot muka yang menyebabkan lumpuh separa atau sepenuhnya. Beberapa ciri-ciri lain penyakit ini termasuk ketidakseimbangan mata, ketidakupayaan untuk menggerakkan kepala, kekurangan ekspresi muka, dan ketidakupayaan untuk tersenyum.

Blaschko Lines

Ini adalah garis kulit, yang tidak dapat dilihat di dalam keadaan biasa. Ia boleh dilihat jika terdapat penyakit kulit di mana corak di kepala, dada, dan perut menjadi jelas. Menurut kajian, ia adalah disebabkan oleh penghijrahan sel-sel embrio, yang tidak selaras dengan sistem otot dan limfa atau saraf manusia. Malah, penyakit ini juga boleh ditemui pada haiwan seperti anjing dan kucing.

Pica Syndrome

Ini adalah sejenis gangguan yang biasanya berlaku kepada kanak-kanak dan wanita hamil di mana terdapat keinginan yang kuat untuk makan bahan-bahan bukan makanan atau bahan-bahan seperti kertas atau barang-barang kotor. Ia boleh didiagnosis sebagai autisme mental untuk kanak-kanak, yang dipercayai disebabkan oleh kekurangan mineral seperti besi.

Argyria

Ianya merupakan perubahan warna biru atau kelabu pada kulit. Pendedahan berlebihan daripada perak atau pengambilan garam perak, yang ditemui di dalam preskripsi perubatan tertentu adalah salah satu daripada punca penyakit ini. Mereka yang bekerja dalam industri perlombongan dan pemprosesan fotografi mempunyai risiko yang tinggi.

Fibrodysplasia Ossificans Progressive

Ini adalah gangguan pada tisu penghubung dan tisu otot seperti ligamen dan tendon, di mana terdapat tulang baru yang terbentuk di luar sistem rangka yang menghadkan pergerakan individu, mendorong ketidakupayaan untuk bercakap, serta malnutrisi . Nisbah untuk penyakit ini adalah 1 daripada 2 juta orang di dunia.

Ichthyosis

Ia adalah gangguan pada kulit di mana terdapat satu jumlah sisik kering yang berlebihan berlaku pada awal usia. Ini mungkin penyakit dan boleh diwariskan kepada generasi akan datang. Perbezaan normal epidermis atau metabolisme, membuat pesakit kelihatan seperti pokok.


No comments: