Gambar ihsan: Google Images
Assalamualaikum.....
Boleh cuba mana-mana cara berikut
Cuka dan garam
Hilangkan karat di periuk, kuali dan belanga anda dengan membersihkannya dengan campuran cuka dan garam, kemudian dijemur sehingga kering.
Sos tomato
Sapukan di tempat yang karat dan biarkan selama 2 jam. Kemudian bilas hingga bersih. InsyaAllah berhasil.
Kulit kentang
Letakkan kulit kentang di dalam periuk yang berkerak dan isikan air
separuh daripada periuk itu. Kemudian, letakkan di atas api. Tunggu
sehingga didih dan toskan. Anda akan lihat kerak di periuk itu akan
tanggal dengan sendirinya.
Asam jawa
Caranya ambil segenggam asam jawa dan masukkan ke dalam kuali atau periuk berkarat yang ingin dicuci itu. Gosok permukaan kuali atau periuk menggunakan asam jawa tadi dan lakukan sehingga kesan karat hilang dan bilas hingga bersih.
Pencuci pinggan
Caranya, sebelum memasak sapukan dahulu bahagian luar periuk dengan
pencuci pinggan. Setelah siap memasak, cuci periuk dengan penggosok.
Soda penaik dan air
Kadang-kadang apabila memasak kita cuai, jadi ada tanda hangus pada
periuk. Cara hendak hilangkannya masukkan sedikit baking soda campur
sedikit air dan biarkan beberapa jam. Kemudian, bersihkan periuk seperti
biasa.
No comments:
Post a Comment