MY FOLLOWERS

Wednesday, September 16, 2015

Artikel - Tips Beladiri Dari Evolve MMA

Kredit kepada: Evolve MMA
Gambar ihsan: Google ImagesAssalamualaikum.....


Berapa ramai antara kita yang tahu ilmu seni beladiri? Berapa ramai agaknya yang masih aktif sehingga kini? Sebahagiannya mungkin sudah tinggalkan alam seni beladiri ini atas sebab komitmen, kesihatan dan bermacam lagi. 

Ilmu ini semua orang kena tahu dan belajar biarpun sedikit. Berdepan tindakan kasar dan ganas tanpa disedari merupakan sesuatu yang malang dalam dunia realiti. Bak kata orang, malang tidak berbau. Jadi kena sediakan payung sebelum hujan. Memanglah kalau pada hari-hari biasa ia tidak berlaku setiap hari kepada diri kita tetapi kejadian tidak diingini berlaku setiap hari di mana-mana. Disebabkan itu ramai juga berfikiran seperti ia tidak mungkin berlaku kepada diri mereka. Habis, takkanlah bila sudah berlaku baru hendak fikir?

Ada pengetahuan asas dan teknik seni beladiri boleh memberi makna berbeza antara hidup dan mati.

Berikut ialah 7 panduan mempertahankan diri dari Evolve MMA
Berjaga-jaga dengan keadaan sekeliling setiap masa

Tidak kira secara bersendirian atau dengan kumpulan, kena berjaga-jaga dengan sekeliling pada setiap masa. Kena latih naluri, mata dan telinga supaya sentiasa peka. Dalam kelas seni beladiri boleh belajar perkara ini. Jika terasa ada orang tidak dikenali seperti sedang memerhatikan anda, mungkin betul. Tindakan terbaik adalah elakkan berjalan berseorangan dan bergerak bersama-sama dalam kumpulan, jika pergi ke tempat yang kurang biasa atau mungkin ada bahaya. 
Berjalan dengan yakin dan elakkan bertentangan mata

Jika anda berjalan di kawasan berisiko atau bandar yang berbahaya, anda perlu berjalan dengan yakin dan elakkan bertentangan mata dengan orang yang tidak dikenali. Penyerang biasanya mencari mangsa yang dirasakan lemah dan mempunyai bahasa tubuh yang menunjukkan sebegitu. Jika anda bergerak dengan rasa takut, anda lebih berpeluang menjadi mangsa. Berjalan dengan postur tegak, mata yang fokus tetapi dalam masa yang sama kekal peka dengan sekeliling.Elakkan konfrontasi

Jika anda rasa akan menjadi sasaran serangan, cuba berbincang dahulu. Cara paling selamat untuk mengelakkan konfrontasi ialah dengan mengelakkan persentuhan fizikal. Ketepikan ego dan buat yang terbaik untuk elakkan diri daripada penyerang. Bincang, merayu, menjerit, larikan diri, dapatkan bantuan dan buat apa sahaja asalkan dapat elakkan daripada konfrontasi. Pertahanan fizikal adalah pilihan terakhir. 
Jalan terakhir - SERANG DULU!

Jika anda memang tiada pilihan dan yakin 100% akan diserang, jadi lebih baik serang dahulu. Jika nyawa sudah berada dalam bahaya disebabkan penyerang, anda ada hak yang sah di sisi undang-undang untuk pertahankan diri. Yang asas dalam seni mempertahankan diri ialah siapa serang dahulu akan menang. Ini kerana kebanyakan orang tidak dapat menerima tumbukan ke muka dan ia masih begitu sehingga kini. Jika anda kena tumbuk di muka atau paling teruk, kena tikam di dada, anda mungkin akan tidak sedarkan diri atau terkejut, melainkan anda betul-betul terlatih dalam seni beladiri. Nyawa anda akan berada dalam bahaya jika anda diserang berterusan dalam keadaan tidak sedarkan diri. Ingat, serang dahulu jika anda 100% yakin akan diserang dan tiada jalan untuk melarikan diri. 


Kalau serang dahulu, teruskan serangan berterusan bertubi-tubi

Seperkara lagi tentang menyerang dahulu. Jika anda menyerang dahulu dan mempertahankan diri secara fizikal menjadi pilihan terakhir, serang dahulu dan secara berterusan. Jangan berhenti serangan hingga dia kalah atau mengalah, hingga membolehkan anda larikan diri atau dapatkan bantuan. Biasanya 99% orang yang tidak tahu seni beladiri akan menyerang hanya sekali dan tunggu reaksi penyerang. Waktu menunggu itu walaupun sesaat amatlah berbahaya, kerana penyerang akan jadi semakin marah dan agresif. Biasanya penyerang akan serang balas dengan lebih marah dan bengang. Bila ini berlaku, peluang untuk anda selamat atau tidak, adalah 50/50. Maknanya bila serang berterusan, anda kenalah serang dengan penuh kejutan, penuh keyakinan dan penuh kuasa.Dalam istilah Muay Thai, ada kenalah menyerangnya bertubi-tubi dengan minimum 5 serangan dalam kelajuan kuasa 100%. Jangan berhenti sehingga anda dapat lihat si penyerang hampir atau tidak sedar terus (totally knockout!). Dalam istilah Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) pula, anda kuncikan penyerang dengan teknik yang memaksanya menyerah (submission) sehingga anda patahkan bahagian tubuhnya yang dikunci itu atau sebarang teknik cekikan yang melemaskannya. Ingat, anda kena jerit sekuat hati bile menyerang. Bila penyerang sudah lemah, sama ada anda lari atau dapatkan bantuan. Beredar sejauh mungkin dari tempat kejadian dan jangan tunggu penyerang sedar semula. 


3 zon serangan kritikal - mata, tekak, kelangkang

Ada 3 tempat di tubuh manusia yang boleh jadi sasaran serangan untuk lepaskan diri. Walaupun berat badan cuma 45kg dan lawan 100kg pun, anda masih boleh atasinya jika anda dilatih dalam seni beladiri. Serang pada bahagian kritikal dengan sekuat hati.  Jika bahagian ini diserang 5 kali bertubi-tubi dengan sepenuh tenaga, lawan tetap jadi tidak berupaya walau sekuat atau sebesar mana pun dia.
Jerit minta tolong

Sewaktu dapat melepaskan diri, jerit sekuat hati. Cari tempat yang ada ramai orang seperti di tengah bandar dan jerit sekuat hati. Jika ada telefon, hubungi polis. Buat apa sahaja untuk dapatkan perhatian orang ramai untuk membantu anda.


Kesimpulan

Betul seperti yang difikirkan, belajar seni beladiri ini ibarat melabur dalam perlindungan insurans. Mungkin anda akan melalui kehidupan hingga umur 75 tahun tanpa terlibat dalam pergaduhan. Jika ada sesiapa beritahu anda boleh terus hidup 100% dalam semua situasi, silalah ke tempat lain. 

Walaubagaimanapun, masih ada banyak lagi faktor yang perlu dipertimbangkan seperti ramai penyerang (multiple attackers), serangan dengan bersenjata dan jenis senjata yang digunakan ketika itu, serangan di rumah, serangan di kawasan tertutup (contoh: dalam lif), dan banyak lagi. Untuk fahami seni beladiri dengan lebih lanjut, anda kenalah terus berlatih dan ambil masa bertahun-tahun untuk mahir dalam pelbagai teknik dan situasi.


Jangan sampai jadi mangsa:  SINI  |    No comments: