MY FOLLOWERS

Monday, September 28, 2015

Artikel - Ibadah Korban: Kaedah Sembelihan Mengikut Islam

Kredit kepada: Um-Fabulous
Gambar ihsan: Google ImagesAssalamualaikum.....Kaedah sembelihan cara Islam


Zakkaytum ialah perkataan diambil dari kata akar Zakaah (menyucikan). Kaedah sembelihan memerlukan perkara berikut untuk diikuti: 

Haiwan sembelihan mesti disembelih menggunakan objek tajam (pisau) dan dengan cara yang cepat supaya sakit sembelihan itu dapat dikurangkan.  

Memotong salur pernafasan, tekak dan salur darah - Zabiha ialah perkataan Arab bermaksud 'sembelih'.  Dengan memotong salur darah, tekak dan salur pernafasan pada leher haiwan itu menyebabkan ia mati tanpa memotong saraf tunjang. 
 
Darah mesti dikeluarkan - Darah mesti dikeluarkan sebelum kepalanya dipisahkan. Tujuannya bagi mengeluarkan kebanyakan darah yang menjadi medium baik pembiakan
kuman, bakteria, toksin, dan lain-lain. Saraf tunjang tidak perlu dipotong kerana fiber sarafnya ke jantung boleh menjadi rosak ketika proses sembelihan menyebabkan ia mati lemas (cardiac arrest) dan tidak masuk ke saluran darah.  Oleh itu, kaedah sembelihan cara Islam adalah lebih bersih kerana darah yang boleh membawa penyakit sudah dikeluarkan. 

Daging kekal segar untuk tempoh lebih lama kerana kurangnya darah dalam daging sembelihan. 

Haiwan sembelihan tidak berasa sakit - potongan yang cepat ke saluran pernafasan akan memutuskan aliran darah ke saraf ke otak yang mengawal rasa sakit. Maka haiwan itu tidak berasa sakit. Ketika hampir mati selepas disembelih, haiwan akan menggelupur, menggeliat, bergoncang dan menendang-nendang, bukan kerana sakit tetapi disebabkan pengecutan dan pengenduran otot-otot yang kurang darah dan darah yang keluar dari badannya.
 
 
 

Boleh juga KLIK SINI untuk rujukan lanjut. 


No comments: