Gambar ihsan: Yahoo Travel Inspirations
Assalamualaikum.....
Bahan-bahan:
- Nasi
- 2 cawan beras basmathi
- 2 1/2 cawan air
- Sedikit halia
- 1 1/2 biji bawang besar sederhana saiz potong dadu
- 2 ulas bawang putih potong dadu
- Bahan penumis (kayu manis, cengkih dan bunga lawang)
- 3 sudu besar tomato paste
- 1 kiub pati ayam
- Sebatang serai diketuk
- 1/2 cawan susu cair
- 1 sudu besar minyak sapi
- Sedikit minyak tuk menumis
- Garam
- Hiasan daun pudina dan bawang goreng
Caranya:
- Bersihkan beras basmathi dan rendam sekejap
- Panaskan minyak dan minyak sapi, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia serta bahan penumis
- Tumis sehingga naik bau kemudian masukkan pes tomato, serai, kacau sebati.
- Kemudian toskan beras dan masukkan dalam pemasak nasi dan masukkan bahan tumis tadi serta air dan garam. Sukatan air bergantung pada beras yang digunakan. Jika basmathi biasa 1 cawan beras airnya 1 1/2 cawan.
- Tanak seperti tanak nasi
- Bila sudah masak, baru kacau perlahan-lahan
No comments:
Post a Comment