Gambar ihsan: Yahoo Travel Inspirations
Assalamualaikum.....
Bahan-bahan:
- Daging, hati dan paru lembu
- 300 gm daging lembu dipotong kecil
- Hati lembu dipotong kecil
- Paru lembu (diptong dan direbus terlebih dahulu biar empuk)
- 2 biji bawang besar sederhana saiz
- 3 ulas bawang putih
- 3 sudu rempah dalca
- 1 mangkuk santan
- Sedikit halia
- Sedikit air asam jawa
- Bahan penumis
- Minyak masak
- Garam dan sedikit gula
- Sayur
- Kacang panjang
- Terung
- Bendi
- Ubi kentang
- Lada hijau
- Lobak merah
Caranya:
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang dikisar halus serta bahan penumis sehingga naik bau, kemudian masukkan rempah dalca. Biarkan ia sebati dan pecah minyak.
- Masukkan sedikit air dan masukkan daging lembu, biarkan ia empuk. Kemudian masukkan hati lembu dan paru lembu
- Kemudian baru masukkan santan dan perasakan dengan garam dan gula
- Jika agak pekat, masukkan sedikit air dan masukkan air asam jawa
No comments:
Post a Comment