Gambar ihsan: FB
Assalamualaikum.....
Bahan-bahan:
- 4-5 ketul ikan pari (ikut saiz yang disukai)
- 7 biji cili padi
- 2 biji cili merah
- 5 ulas bawang kecil
- 2 keping asam keping
- Sedikit air asam jawa
- 1/2 paket serbuk kari ikan
- Sedikit belacan
- Segenggam daun kesum
- Setangkai bunga kantan
- 6 batang bendi
- Garam dan bahan perasa
- 2 mangkuk air
Cara memasak:
- Kisar cili padi, cili merah, belacan dan bawang
- Masakkan bahan kisar bersama rempah dengan api perlahan hingga cili dan rempah masak
- Masukkan asam keping
- Tambahkan air dan air asam jawa
- Masukkan ikan pari
- Masukkan daun kesum dan bunga kantan
- Tambah garam dan perasa
- Masukkan bendi ke dalam asam pedas
- Biar mendidih sehingga ikan masak.
- Boleh dihidangkan.
Sumber : Resepi Orang Kampung
No comments:
Post a Comment