Gambar ihsan: FB
Assalamualaikum.....
Bahan-bahan:
- 1 paket agar-agar tali (18g)
- 4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cwan gula pasir
- 1/2 cwan susu pekat manis
- 1 tin susu cair
- 2 sudu mkn Mentega
- 3'1/2 cwan air
- Perwarna merah
- Serbuk koko
Cara memasak:
- Cuci agar-agar, tos airnya.
- Kemudian rebus agar-agar, gula pasir dengan 3 cawan air. Rebus sehingga agar-agar jadi lembut dan cair.
- Kisar roti, susu pekat manis, susu cair, 1/2 cawan air, telur. Ketepikan dahulu.
- Bila agar-agar sudah cair, masukkan semua bahan yang dikisar tadi. Gaul hingga rata, gunakan api sederhana dan tunggu hingga mendidih.
- Masukkan mentega dan gaul lagi hingga mentega cair dan padamkan api.
- Bahagikan kepada 3 adunan. Satu adunan dengan pewarna merah. Satu adunan lagi dimasukkan serbuk koko (bancuh dahulu serbuk koko dengan 1 cawan kecil air suam untuk elakkannya jadi berketul). Satu adunan lagi biarkan tanpa letak apa-apa pewarna.
- Ambil loyang dan letakkan 1 senduk pewarna asli, kemudian warna merah dan warna koko. Buat secara berlapis.
- Kemudian masukkan dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment