MY FOLLOWERS

Wednesday, October 14, 2015

Artikel - Tangan Prostetik Untuk OKU Inspirasi Dari Filem dan Animasi Hollywood

Kredit kepada: Yahoo Movies
Gambar ihsan: Yahoo MoviesAssalamualaikum.....

Tukarkan mereka menjadi seperti adiwira kegemaran mereka.

Seorang OKU sudah menjadi model di pentas peragaan, membuktikan mereka juga boleh jadi golongan berjaya sebagaimana yang sempurna. Golongan yang muda juga berpeluang untuk tunjukkan sisi positif dengan bantuan alatan yang dibuat dengan ditambah sedikit kreativiti. Kali ini menggunakan karya dari filem dan animasi terkenal. 


Semoga Force bersama anda... hahahahaha


Tangan prostetik inspirasi dari filem Iron Man, Frozen dan Star Wars.


Sebuah syarikat British yang menghasilkan bahagian prostetik buat warga OKU telah menghasilkan bahagian tangan bertemakan filem adiwira dan animasi kegemaran kanak-kanak yang akan membuatkan mereka berasa seperti adiwira berkenaan apabila mereka memakainya. 

Open Bionics yang berpusat di Bristol telah bekerjasama dengan Marvel Universe, LucasFilm dan Disney untuk merekacipta dan menghasilkan 3 jenis tangan bionik yang hebat ini yang diinspirasi daripada filem Iron Man, Frozen dan Star Wars. Warna bagi setiap tangan adalah mengikut warna sut dan watak dalam filem tersebut. Setiap satunya hampir sempurna dari segi rekaan dan gaya masing-masing. 

Dengan mencipta bahagian prostetik dalam bentuk yang lebih menarik dan menghiburkan, mereka bercadang untuk menukarkan bentuk terapi yang mungkin membosankan menjadi seperti latihan adiwira untuk kanak-kanak OKU ini selain membantu meningkatkan keyakinan diri mereka. 

Sebagai permulaan dan bagi mengurangkan kos penghasilannya, Open Bionics menggunakan cetakan 3D untuk menghasilkannya sementara Walt Disney pula yang memegang hak cipta bagi semua produk tersebut telah menolak bayaran dan mendermakan rekaannya secara percuma. Open Bionics juga merancang untuk menghasilkan lebih banyak produk bertemakan filem dan animasi sebegini dalam masa terdekat ini. Mungkin selepas ini akan ada bentuk Infiinity Gauntlet atau tangan Hulk.Sumber tangan yang best:   SINI  |  


Perrrggghhh! 

No comments: