MY FOLLOWERS

Friday, October 23, 2015

Artikel - Pihak London Minta Turunkan Signboard Nama Kedai Kopi Yang Ofensif

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Yahoo News


Assalamualaikum.....F***off Coffee?? Apa hal nie??!

Ada pihak terasa bahawa ia bukan satu bentuk jenaka yang baik, sebaliknya sebagai satu bentuk percakapan yang kasar. Lagi teruk bila ia menjadi nama kedai minum dengan papan tandanya ditulis begitu. Sungguh ofensif dan tidak boleh diterima. Tidak tahulah apa niat si tuan kedai menamakannya begitu. Mahu cuba berjenaka atau apa, tetapi yang pasti bukan semua orang boleh terima. Di Malaysia pun sebenarnya ada, tetapi ia tidaklah sekecoh di negara luar. Boleh sahaja ditukar.

Sebuah kedai kopi di selatan London telah diarahkan untuk menukarkan papan tanda kedai yang disifatkan ofensif oleh tuan tanah. 

F***offee yang terletak di Bermondsey Street menghantar foto surat yang diterima daripada peguam yang mengugut untuk memusnahkan papan tanda berkenaan jika mereka berdegil tidak menurunkannya.

Mewakili tuan punya bangunan tersebut, surat berkenaan menyatakan mereka sendiri akan memusnahkan papan tanda berkenaan jika tuan kedai itu berdegil atau tidak segera menurunkannya, atau mereka akan mengambil tindakan mahkamah untuk menyuruhnya menurunkan papan tanda tersebut.

F***offee meletakkan foto dengan kapsyen “No humour please, we’re British.”

Berikutan itu, tindakan mahkamah diambil berdasarkan rungutan daripada penduduk tempatan. Ada juga beberapa penduduk telah membuat laporan polis berkenaan hal ini dan ia diberitahu kepada pihak The Evening Standard. Walaubagaimanapun, pihak polis tidak mengambil tindakan kerana merasakan tidak mempunyai bukti yang cukup untuk meneruskannya.

Sehubungan itu, penyokong kedai ini telah mengeluarkan petisyen mempertahankan nama kedai ini:

“They have had a few anally retentive and gormless people complain about their name and now they have their money grabbing corporate landlord demand they take the sign down as it is deemed to be ‘offensive.’

“We, the undersigned, confirm we have a sense of humour and find the continued attack on our beloved F***offee an insult to freedom of expression, freedom of speech and humour.”
Sumber penuh kedegilan:  SINI  |   
No comments: