Gambar ihsan: Yahoo Shine
Assalamualaikum......
Ayam mentah dan daging mengandungi bakteria berbahaya termasuksalmonella, listeria, campylobacter, and E. coli. Dianggarkan sekurang-kurangnya 30-40% penyakit berpunca daripada makanan disebabkan oleh ayam dan daging. Bakteria dapat dihapuskan dengan cara memasaknya.
Pihak CDC menyatakan 14% kes keracunan makanan datangnya daripada sayuran salad. Kebanyakan bakteria terdapat pada bahagian luar daunnya. Pisahkannya dan basuh beberapa kali. Daun dalam pek yang dijual juga perlu dibasuh sedemikian.
Telur boleh tercemar dengan bakteria salmonella. Simpannya dalam peti sejuk dan masaknya sebelum makan. Elakkan makan telur secara mentah atau cair. Pada 2010, lebih daripada 500 juta biji telur ditarik balik dari pasaran apabila lebih 1500 orang dijangkiti salmonella.
Daging tuna mentah yang tidak disimpan rapi dalam peti sejuk boleh menyebabkan keracunan daripada bahan yang terbentuk dalam daging yang membusuk yang dipanggil scrombotoxin. Antara simptom akibat keracunan tuna ialah sakit kepala, kekejangan, loya, mual, dan penghilangan terjejas. Memasak tidak akan memusnahkan daging yang telah tercemar. FDA memberi amaran bahawa scrombotoxin adalah berbahaya kepada orang dewasa dan mereka-mereka yang mempunyai sistem pertahanan yang terjejas dan berkata bahawa ia sering tidak dilaporkan kerana masyarakat tidak mengaitkan gejala yang berlaku dengan pengambilan ikan.
Keracunan makanan yang dikaitkan dengan ubi kentang selalunya disebabkan hidangan yang tidak disimpan dengan betul dalam peti sejuk. Ubi kentang yang dibakar dalam kerajang aluminium terlalu lama juga boleh menyebabkan berkembangnya botulism. Bersihkan dan masak sebaiknya sebelum simpan hidangan dalam peti sejuk.
Susu yang dipasturkan juga boleh menyebabkan keracunan makanan apabila ia 'dijangkiti' bakteria daripada susu yang tidak dipastur. Mesin aiskrim yang tidak dibersihkan dengan kerap juga boleh membiakkan bakteria.
Keju boleh tercemar sewaktu diproses tetapi bahaya juga boleh datang daripada memakan keju yang diperbuat daripada susu yang tidak dipastur. Keju mentah, jenis lembut, mungkin membawa kuman listeria, sejenis patogen yang selalunya berbahaya kepada wanita yang mengandung.
Oleh sebab cara makanan diedarkan menerusi sistem agrikultur, tersebarnya salmonella boleh menjejaskan beribu orang. Salmonella boleh membiak dalam buah mentah tetapi akan bertambah apabila tomato dipotong dan ditinggalkan dalam persekitaran terbuka. Simpannya dalam peti sejuk.
Keadaan yang panas dan lembab adalah ideal untuk pertumbuhan taugeh juga membiakkan bakteria. CDC mencadangkan kepada kanak-kanak, orang dewasa dan sesiapa yang mempunyai masalah sistem pertahanan badan agar mengelakkan memakan taugeh.
KLIK SINI untuk artikel penuh.
No comments:
Post a Comment