MY FOLLOWERS

Sunday, January 8, 2012

Artikel - Hukum Merayakan Perayaan Bukan Islam

Kredit kepada: Tao Tau Ajer
Gambar ihsan: Owned


Assalamualaikum....

Saya tahu mungkin entri ini agak lewat saya siarkan, tetapi yang penting di sini ialah ilmu mengenai hukum yang berkaitan dengan sambutan sesuatu perayaan. Dalam Islam, hanya terdapat dua perayaan sahaja yang diiktiraf iaitu hari raya Aidilfitri dan Aidiladha. Ini sebagaimana yang pernah dinyatakan dalam satu hadis. 


Pun begitu, masih ramai yang merayakan perayaan lain kononnya atas semangat perpaduan. Tidakkah mereka sedar berkenaan terdapat hukum yang menjelaskan mengenainya serta kesannya ke atas akidah umat Islam itu sendiri? 

Jangankan Krismas, perayaan-perayaan lain yang tidak terdapat dalam Islam juga dirayakan kononnya atas dasar yang sama. Sebelum ini pun, saya pernah menyentuh mengenai perkara sebegini. Anda boleh cari di enjin carian di blog ini dengan menaip V-Day Special.

KLIK SINI untuk bacaan selanjutnya.

2 comments:

asrul rae said...

Well... krismas kan untuk sambut bday nabi isa? Nabi kita lah tu.

Lagipum kristmas skrg ni bukan lagi raya agama. Tapi raya culture kan. Atheist pun sammbut hari natal. So rasanya no problem.

BLADE EDGE said...

xboleh jugak..sblum buat kputusan tu, kene kaji sejarah perayaan tu dulu. jgn mengkaji secara 'dengar cakap org', tapi kene melalui pembacaan dr sumber yg btul juga. rujuk ustaz2 skali..stakat yg saya baca sblum ni, raya krismas ni ada kaitan dgn sejarah agama pagan!