MY FOLLOWERS

Sunday, January 29, 2012

Kesihatan - Buah dan Sayur Untuk Kesihatan

Kredit kepada: Yahoo Health
Gambar ihsan: Yahoo Health


Assalamualaikum.....

Ubi kentang ungu


Satu kajian dari University of Scranton di Pennsylvania mendapat kesimpulan yang berbeza berbanding yang terdahulu. Kajian dijalankan ke atas 18 orang yang terlebih berat dan obes yang menghidapi tekanan darah tinggi. Para peserta diminta untuk memilih makan enam hingga lapan biji ubi kentang ungu bersaiz bola golf untuk makan tengahari dan makan malam, atau diet bebas kentang. Selepas sebulan, peserta akan mengubah rutin diet mereka. Peserta yang memakan ubi kentang menunjukkan perubahan yang ketara pada tekanan darah tinggi yang mereka hidapi. Tekanan diastolik sebanyak 4.3% sementara tekanan darah sistolik menurun sebanyak 3.5%. 


Laici


Mengikut kajian pada 2006 dalam Journal of Nutrition, laici mempunyai polifenol yang baik untuk jantung yang setara dengan 24 jenis buah yang diuji. Kajian mendapati ia mempunyai polifenol yang boleh menghalang penyakit hampir 15% lebih banyak berbanding anggur. Antioksidannya juga membantu menghalang pembentukan sel kanser, berdasarkan kajian dari Sichuan University di China.


Jambu batu


Sebiji buah ini mempunyai 5 kali vitamin C seperti buah oren (377 mg versus 83 mg). Jambu batu mempunyai lycopene, yang boleh menghalang penyakit jantung. Berdasarkan sebuah kajian ahli mikrobiologi dari Bangladesh, jambu batu juga boleh menghalang foodborne pathogens seperti Listeria dan staph.


Bok choy


Sayur daun ini adalah sayur nombor 1 China dan mempunyai 10 kali vitamin A dalam secawan. Ia penuh dengan antioksidan dan tidak mengejutkan bila beberapa kajian menunjukkan pengambilan sejumlah besar sayuran Brassica (keluarga sayuran termasuk kale, brokoli, dan bok choy) boleh mengurangkan risiko menghidap beberapa kanser termasuk prostat. 

Buah pear

Dengan sebiji pear, anda akan mengambil 10 g fiber, hampir separuh daripada jumlah yang disyorkan dalam sehari. Ia mempunyai rendah kolesterol, memberikan rasa kenyang lebih lama dan membantu mengawal paras gula dalam darah.


KLIK SINI untuk ke artikel penuh.

2 comments:

~CAHAYA~ said...

Allah menjadikan sesuatu itu tidak sia-sia...

Ain Dzaya said...

yummy tgok buah laici tu taw!
berkhasiat pulak tu!

http://aindzaya.blogspot.com/2012/01/rama-rama-sungguh-cantik.html mari my own opinion... camne? :D