MY FOLLOWERS

Tuesday, January 3, 2012

Artikel - Teknik Kamikaze Jepun Dalam Perang Dunia Ke-2

Kredit kepada: SyokOrg
Gambar ihsan: SyokOrgAssalamualaikum......

Teknik KAMIKAZE merupakan teknik serangan membunuh diri oleh askar Jepun terhadap kapal askar tentera Bersekutu ketika Perang Dunia Kedua.

Perkataan KAMIKAZE berasal dari perkataan "kami" (divinity) dan "kaze" (wind) dan kamikaze bermaksud angin suci. Dari mana pula wujudnya perkataan Kamikaze?? Kamikaze sebenarnya berasal dari peristiwa angin taufan yang MENYELAMATKAN Jepun dari penjajahan Mongol yang di bawah pemerintahan Kublai Khan pada 1274 dan 1281. Kemudian, frasa kamikaze ini digunakan ketika Perang Dunia Kedua oleh askar Jepun sebagai PENYELAMAT Jepun.

Juruterbang kamikaze akan meluru ke arah kapal musuh dengan pesawatnya yang sarat dengan bahan letupan, bom, torpedo dan minyak petrol yang penuh dalam tangki.


Kamikaze menggunakan kapal terbang pejuang adalah teknik biasa yang digunakan Tentera Jepun dalam Perang Dunia ke-2. Selain pesawat pejuang, Jepun telah merancang untuk memperluaskan lagi teknik Kamikaze dengan menggunakan kapal selam, bot laju, penyelam dan manusia torpedo.

Mengapa mereka sanggup berkorban???

* berjuang untuk kemegahan negara mereka
* rela mati demi Maharaja JepunJuruterbang Kamikaze, Kiyoshi Ogawa berposing mengambil gambar sebelum melakukan Kamikaze terhadap USS Bunker Hill.


Banyak Kamikaze telah menenggelamkan kapal namun ada juga Kamikaze yang gagal akibat pesawatnya ditembak Tentera Bersekutu sebelum sempat melanggar kapal dan ada juga yang juruterbangnya terselamat. Namun, disebabkan sikap tentera Jepun yang sanggup terkorban dari malu menanggung kekalahan, ada yang sanggup meletupkan diri walaupun terselamat dari percubaan Kamikaze.

Namun, kebanyakan Kamikaze tidaklah sampai menghuru-harakan dunia. Contoh 'Kamikaze' yang menghuru-harakan dunia ialah 'Kamikaze' World Trade Center.. :-)

No comments: