MY FOLLOWERS

Wednesday, January 25, 2012

Artikel - Bila Sistem Kapitalis Runtuh...

Kredit kepada: Arrayah
Gambar ihsan: Yahoo Images


Assalamualaikum.....

Sistem ini banyak mengkayakan orang-orang yang berada di atas. Organisasi syarikat, korporat, multilevel, apa sahaja namanya.. Dengarlah di mana-mana pun, orang akan berkata "Kalau nak kaya, buat la bisnes, bukak la syarikat sendiri lepas tu jadi bos.." Bukan setakat cakap-cakap, tetapi itulah realitinya..


Sistem kapitalis bukan sekadar merosakkan, tetapi dari satu sudut bersifat menindas. Yang bekerja dan memegang jawatan bawahan paling terasa. Bukan setakat tugasan yang adakalanya berat, adakalanya gaji juga tidak setimpal dan tidak adil. Jika mahu gaji besar juga, terpaksalah buat kerja lain untuk tambah pendapatan yang tidak seberapa. Ada yang menjual burger selepas waktu pejabat, mengajar tusyen, berniaga di pasar malam dan seumpamanya. Sehinggakan ada yang hilang nikmat masa bersama keluarga dek kerana terpaksa bekerja lebih keras untuk menampung keperluan yang semakin mendesak. 

Bila difikirkan, timbul rasa sedih dan terkilan bila berpeluang melintas depan rumah bos yang besar sedangkan kita letih dan merana bekerja selama 8 jam dan hanya dibayar kurang daripada empat angka!! 

"Bila ditanya bos senang la cakap, duk bagi motivasi itu ini nak naikkan semangat kita untuk terus kerja tapi bila ikut cakap dia, akhir-akhirnya jadi kayakah kita sekelip mata atau lepas tu?? 

Kalau bos kata yang dia tu adil dengan pekerja, pasal apa dia jadi makin kaya? Sebab dia bos ker? 

Tak boleh ke kalau dia ada gaji sama macam kita?" dan seumpamanya lagi yang kita boleh dengar di mana-mana..


Sedangkan yang menjadi bos atau yang di atas adalah sebaliknya. Kerjanya mungkin tidak seteruk mana tetapi dengan senangnya bertukar-tukar kereta, berbelanja lebih dan sebagainya. Dengan adanya kesenangan sebegini pada sesetengah pihak, maka dengan itu juga wujudlah sifat-sifat seperti tamak, sombong serta hasad dengki sesama manusia. Yang di atas semakin merasa nikmat kesenangan dengan kuasa membeli itu ini semakin bercambah, yang di bawah pula semakin terhimpit. Kuasa membeli juga semakin terhakis.

Bukankah itu sesuatu yang tidak adil? Bagaimana rakyat akan merasa sejahtera dengan adanya sistem ini yang masih digunakan? 

Tidak perlu lihat sejauh Amerika atau di Barat, di tempat kita sendiri pun sama juga. Negara Amerika yang besar itu juga kini sakit kerana penangan sistem kapitalisme. Rakyatnya yang semakin sedar akan buruknya sistem ini, kini memberontak kerana menuntut perlaksanaan sistem lain yang jauh lebih adil dan lebih sejahtera.

KLIK SINI untuk baca lagi.

No comments: