MY FOLLOWERS

Wednesday, May 14, 2014

Kesihatan - Kebaikan Manggis

Kredit kepada: Yahoo Entertainment
Gambar ihsan:Google Images


Assalamualaikum.......
Tahukah anda bahawa ada sejenis buah dari Asia Tenggara ini yang kaya dengan antioksidan? Itulah dia buah manggis. :-)

Pada 2013, sebanyak 730 tan buah ini diimport ke Amerika Syarikat dari Thailand dengan jumlah lain yang lebih kecil datangnya dari Mexico, Hawaii dan Carribean, dengan musim buahnya pada sekitar Jun hingga Ogos. Pokok buah ini juga boleh tumbuh subur dalam suasana yang memerlukan taburan hujan dan tidak boleh hidup di kawasan bersuhu bawah 40 darjah atau atas 100 darjah. 

Pokok manggis tumbuh setinggi 5 meter (15 kaki). Pokok manggis biasanya berbuah selepas tempoh hujan lebat. Pokok yang matang mampu berbuah antara 100 hingga 3,000 biji buah. Pokok manggis juga amat sensifif kepada jenis tanah dan kealkalian tanah. Pokok manggis tidak tahan kawasan tanah masin, atau tanah berpasir. Manggis tumbuh di kawasan lembapan tinggi dengan kadar hujan 180-250 cm setahun. Pokok manggis boleh ditanam berhampiran sungai, kolam atau kawasan berair di mana sistem akarnya kekal lembab sepanjang tahun. Pokok manggis boleh hidup subur sekiranya sistem irigasi dan pengaliran air adalah baik serta kandungan bahan organik dalam tanah yang seimbang dan tinggi. 

Buah manggis kaya dengan 40 dan lebih bahan Xanthones yang merupakan sejenis super-antioksida dan baik untuk tubuh. Buah ini dikatakan boleh membantu memulihkan sistem imunisasi badan. Kulit buah manggis telah digunakan secara meluas di India sebagai ubat cirit-birit. Kulit buah manggis sekitar suku inci tebal dan mengandungi cecair amat pengering (astringent), pada musim hujan, menghasilkan cecair melekit kekuningan, yang merupakan sejenis (gamboge). Orang orang Cina menggunakan kulit pokok sebagai sumber pewarna hitam, dan turut juga digunakan bagi mengubat cirit-birit. Selain itu, manggis juga mempunyai Cathechins, Polyphenols dan Polisakanida yang berkesan untuk menjadi ejen-antioksida semulajadi dan juga bahan anti-bakteria dan anti-kulat. Vitamin C, Zat Besi, Niasin, Kalsium, Protein, Serat Fiber, Vitamin B1 & B2 dan lain lain mudah diperolehi secara semulajadi dari pemakanan manggis.KLIK SINI dan SINI untuk ke pautan berkaitan.

No comments: