MY FOLLOWERS

Tuesday, May 27, 2014

Kesihatan - Halau Serangga Domestik Dengan Tumbuhan

Kredit kepada: Yahoo Entertainment
Gambar ihsan: Google Images
 


Assalamualaikum.....

Gunakan tumbuhan hijau yang biasanya digunakan dalam masakan sebagai pertahanan rumah anda daripada serangga-serangga domestik yang menjengkelkan. Kaedah ini adalah semula jadi yang membantu menghalau sahaja dan bukan membunuhnya seperti aerosol, terutama apabila rumah anda juga dihuni oleh si kecil, haiwan peliharaan dan mereka yang mempunyai masalah sensitif dengan bahan kimia.


Daun bay/bay leaf boleh diletakkan dalam bekas dengan biji beras untuk menghalau kumbang. Kayu manis pula sesuai digunakan untuk menghalau semut. Semburkan sedikit sekitar laluannya dan lihat ia lari semula ke sarangnya.Daun pandan yang beraroma harum yang biasa digunakan dalam masakan seperti kuih dan kek, menjadi musuh utama bagi lipas. Letakkan beberapa helai dalam rak untuk menghalau lipas, tetapi tukar daun selepas 3 hari. Selasih selain digunakan dalam masakan Itali, boleh digunakan untuk menghalau lalat. Letakkan daun selasih kering dalam almari dapur untuk menghalau bukan sahaja lalat, tetapi juga semut dan kumbang.


Daun pudina yang menyamankan biasanya digunakan untuk mengurangkan sakit kepala, dari jenis yang berpunca daripada serangan tikus.

 
Bunga lawang boleh digunakan untuk menghalau semut. Letakkan beberapa biji dalam mangkuk atau dalam almari dapur.
KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: