MY FOLLOWERS

Friday, May 16, 2014

Kesihatan - 7 Perkara Membuatkan Anda Lapar

Kredit kepada: Yahoo Entertainment
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....
Kadang-kadang sebab perut juga kita rasa tertipu. Terasa lapar, walhal tidak seberapa pun. Sebenarnya terdapat 7 macam perkara yang mungkin menyebabkan kita terasa begitu. 

Dehidrasi - adakalanya anda hanya perlukan air bukan makanan. 

Kerap sangat mencari atau lihat makanan - Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Neurosains menyatakan melihat imej makanan yang sedap atau menyelerakan akan mengaktifkan bahagian tertentu dalam otak dan boleh menyebabkan anda terlebih makan.

Tidak cukup tidur - Menurut satu kajian pada 2013, masalah gangguan tidur akan menyebabkan makanan yang anda lihat begitu menyelerakan, yang akan menyebabkan anda terasa begitu lapar dan menggalakkan anda mengambil makanan pada jumlah yang lebih banyak daripada biasa. 

Banyak makan yang manis - Satu kajian pada 2011 menyatakan memakan banyak makanan yang manis akan menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Pengambilan gula dalam jumlah yang banyak juga menyebabkan penghasilan leptin (hormon yang menghalang selera makan) menjadi perlahan dan menggalakkan ghrelin (satu hormon yang memberi isyarat lapar pada otak), yang membuatkan anda berasa perlu makan lagi. 

Suka berseronok - Bila selera makan tidak disekat atau dikawal, anda akan terasa mahu makan lagi dan lagi. Tabiat suka minum juga menyebabkan anda ambil lebih banyak kalori. 

Anda sedang stres! - Berasa bimbangkan perkara akan datang juga mendorong paras ghrelin untuk melonjak yang menyebabkan rasa lapar juga semakin memuncak. Lebih malang lagi, keadaan ini adalah lebih teruk jika ketika itu anda sedang tertekan!

Menonton TV - Sambil seronok menonton siri tv kegemaran anda, elakkan daripada ada makanan bersama ketika itu. Berhenti sekali sekala sahaja untuk makan. Jika diteruskan juga menonton sambil makan pada masa yang sama, dikhuatiri anda akan terlebih makan tanpa disedari.


KLIK SINI untuk selanjutnya.


No comments: