MY FOLLOWERS

Wednesday, July 23, 2014

Ramadhan 2014 - Kes Nenek Hilang

Kredit kepada: -
Gambar ihsan: Google ImagesAssalamualaikum.....

Perkara ini sebenarnya sudah berlarutan sejak sekian lama, sejak dari sebelum bulan puasa dan dari tahun lepas lagi. Ringkasnya, beginilah keadaannya apabila hidup sekeluarga dengan nenek yang mempunyai masalah ingatan walaupun belum berusia 60 tahun ketika ini. Sebelum itu lagi penulis sudah diingatkan seandainya ada mana-mana ahli keluarga yang bermasalah alzheimer, ingatannya akan terjejas dan cabaran bagi ahli keluarga yang hidup bersamanya ialah tidak sekali-kali tinggalkannya berseorangan. Dalam beberapa pengalaman sebelum ini ada antaranya penulis rasakan agak menakutkan walaupun tidak begitu serius. Antaranya ialah bila ahli keluarga berurusan di pejabat dengan si nenek dan cucunya yang sedang tidur dalam kereta di luar pejabat. Si nenek kemudian keluar untuk mencari telefon sebab dia jadi cepat gelisah. Dengan keadaan akalnya yang semacam itu, anak ditinggalkan dalam kereta berisiko boleh hilang! Nauzubillah. 

Nasib baik kita dimaklumkan. Apa lagi, teruklah si orang rumah kena marah. Terus kena amaran. Pengalaman kali kedua pun hampir sama, cuma kali ini penulis turut bersama mereka naik sekereta. Kami kemudian ke kedai barangan sukan dan si nenek dan cucu yang tidur sekali lagi ditinggalkan dalam kereta di luar kedai. Penulis yang kerap menjenguk ketika itu memang sempatlah nampak si nenek tiba-tiba keluar dari kereta sementara yang lain sibuk melihat-lihat barangan dalam kedai. Terus sekali lagi kena amaran. Si anak terus dikejut dan diajak sama masuk dalam kedai.Ingat lagi ketika itu baru lagi pencen. Asalnya mahu lanjutkan had umur pencen sebagaimana ditawarkan oleh sektor kerajaan ketika itu. Namun disebabkan keadaannya yang semakin kurang terurus ditambah lagi kesan selepas berubat atau membuang 'yang halus' menerusi kaedah perubatan Islam, maka kami selaku ahli keluarga memutuskan untuk bertemu sendiri pegawai di pejabatnya dan memohon supaya dia bersara lebih awal. Nasib baik juga pegawai yang bertugas memahami keadaannya.  

Selepas bersara, barulah bermula cabaran lainnya, antaranya dua insiden yang disebutkan di awal tadi. Dalam pengalaman lain, ketika baru pencen, dia masih boleh memandu walaupun bersendirian, tetapi yang menjadi susahnya apabila dia tidak membawa telefon bimbit. Bawa kereta pun bak kata orang, 'ikut dan' sahaja. Dari rumah tiba-tiba sahaja sudah hilang, senyap tanpa sebarang pemberitahuan, cari ke ceruk mana pun tidak jumpa. Sedar-sedar sahaja bila sudah malam baru sampai di rumah. Seolah-olah dia melepaskan giannya memandu sampai puas. Bukan sekali tetapi beberapa kali.  
Pernah satu hari, ketika sedang menanti lampu isyarat bertukar hijau, ternampaklah kelibatnya memandu kereta Kancilnya di lorong sebelah berseorangan dan dengan lajunya! Teruslah penulis hubungi keluarga di rumah. Punyalah terkejut. Mahu cari? Terpaksalah tunggu dia balik sendiri. Di waktu lain, ketika baru mengambil ipar dan sebelum sampai di simpang dekat rumah, tiba-tiba keretanya meluncur dengan laju dan sekali lagi dia berseorangan. "Eh, tu bukan Ma ke?!" "Cepatlah kejar, nanti terlepas kita susah lagi!" Apa lagi, tangguhlah dahulu pulang ke rumah. Terus dikejar si nenek dari belakang. Yang terasa 'horror' ialah bila dia pandu melulu sampai lampu merah pun dilanggar juga! Kelajuannya bila tengok pada papan meter, agak menakutkan. Bila ikut sahaja, masing-masing tertanya ke mana dia mahu pergi? Satu hala tuju pun tiada, cuma pemanduan kosong. Bila ikut lagi, sampai ke bandar dia masuk! Keretanya diperlahankan bila dia masuk ke satu simpang berdekatan dengan bank. Barulah dia perasan dari cermin sisi kami mengikutinya. Ipar pun turun dan masuk ke dalam keretanya dan mengajaknya balik. Kali ini berulah betul-betul sampai di rumah. 

Di bulan puasa pun keadaannya sama juga. Lagi haru sebab pada masa itu dia tahu ada bazar Ramadhan. Sedar-sedar sahaja dia hilang, tiba-tiba balik ketika orang sudah berbuka dengan kuih yang berbondong-bondong di tangan. Habis semua merungut, siapalah yang mahu makan sebanyak itu sebab yang sudah terhidang walaupun tidak sebanyak mana pun akan berbaki. Sudah beberapa kali dipesan supaya tidak perlu beli lagi, pun tidak jalan! Oleh sebab itu, bila selepas waktu Asar masing-masing mula memerhatikannya supaya tidak pergi ke bazar. Ada beberapa kali juga terlepas, hilang sahaja, terus pergi cari. Ke mana lagi kalau bukan ke bazar. Dapat sahaja menangkapnya, terus dibawa balik. Itu pun kami terpaksa berkeras untuk sekatnya. 
Satu pengalaman ini yang betul-betul buatkan hati panas. Pun kes pergi bazar Ramadhan beberapa hari kemudian. Si nenek tiba-tiba menghilang. Tahu sahaja, terus penulis kejar dan dapatlah tangkapnya di bazar Ramadhan, cuma silapnya ketika itu sebab datang berseorangan, bukan macam kes kejarnya sampai di bank yang sebelum itu. Terus sahaja diajak balik, maka dia pun ikutlah. Kereta penulis ikut di belakangnya untuk pastikan dia pusing ke rumah. Malangnya bila sampai di simpang rumah, dipecutnya pula dan terus hilang melepaskan diri. Ingatkan sudah sampai di rumah tetapi tiada. Si anak pula tiba-tiba muncul depan pintu rumah bertanya, "Papa, nenek mana?" Penulis diam. Panasnya dalam hati, Allah sahaja yang tahu! Sekali lagi, si nenek balik ketika waktu berbuka dengan hasil berbondong-bondong. Beli pun ikut suka dia.  

Insiden di Melaka. Ketika itu ahli keluarga membawa si nenek melawat ke rumah salah seorang ipar. Penulis tidak ikut serta sebab ada urusan lain. Yang jadi ceritanya, ketika di sana pun dia menghilangkan diri secara senyap-senyap. Terkejut semua orang! Sehinggalah salah seorang anaknya mencarinya di stesen bas. Mungkin dia terfikir nenek mahu balik ke Terengganu. Tekaannya betul, memang jumpa dia di sana dan terus dibawa balik. Insiden di hospital pun lebih kurang sama. Ketika itu menguruskan si cucunya yang tidak sihat dan nenek turut serta. Sedang berurusan, tiba-tiba dia hilang lagi! Puas dicari ke sana sini, sehinggalah seorang makcik menghubungi kami bertanya, "Eh, apahal Ma tiba-tiba sampai sini ni? Tumpang ambulans pulak sorang-sorang!" PULAK DAHH! Panasnya dalam hati hampir sahaja mahu meletup! Selesai urusan di hospital, kami terus ke rumah makcik dan mengambilnya pulang.
Semenjak kebelakangan ini, keadaannya seperti agak merosot. Baru masuk hari pertama puasa pun sudah resah mahu ke kedai makan sebab semua orang tidak memasak. Puaslah kami berdepan helahnya mahu ke kedai makan sedangkan semuanya tutup. Walaupun berjaya tahannya daripada keluar, tetapi tidak mampu menyekat kemaraannya mendapatkan makanan. Sudahnya, kami biarkan sahaja. Kami sudah mula musykil sama ada sekarang ini adakah dia masih wajib puasa atau sebaliknya, sebab dalam Islam dinyatakan 3 syarat asas menjadikan seseorang itu wajib solat, puasa, atau haji atau ibadah lainnya iaitu beragama Islam, baligh dan berakal. Semakin tidak boleh ditinggalkan berseorangan dan semakin cepat resah mahu balik rumah walaupun belum sampai 5 minit ke kedai atau rumah orang. Mahu bawa ke rumah saudara yang jauh pun susah. Sepanjang perjalanan pun bising suruh pusing balik. Bermacamlah helah yang keluar, mahu ke tandaslah, minumlah, berjalanlah. Semuanya sudah dilalui. Kalau panggil pun masuk kiri keluar kanan sahaja. Macam berjalan ikut suka kaki sahaja dan dengan lajunya. Selagi tidak ditarik tangan, akan lagi jauh dia terlepas. Kita juga yang akan susah.

Semenjak dari itu dan daripada pengalaman sebelum itu dan berdasarkan keadaannya, kami putuskan untuk tidak lagi memberikan kunci kereta dan beg duitnya serta tidak lagi membiarkannya ke mana-mana berseorangan. Sentiasa kena berteman dan paling penting, tidak ikut sangat cakapnya sebab sudah lali dengan helahnya. Terpaksa!

Pengajaran
Yang mahu ditekan di sini ialah apa yang ahli keluarga yang cukup syaratnya dalam Islam yakni Islam, baligh dan berakal boleh buat untuk memastikan keselamatan seluruh ahli keluarga terutama yang bermasalah ingatan sebegini dan sentiasa berjaga-jaga supaya tidak berlaku perkara yang tidak diingini. Kalau bersamanya di rumah, kuncikan semua pintu, gril dan tingkap dan sembunyikan kunci di tempat yang tidak boleh ditemuinya. Kalau ada anak kecil, jangan sekali-kali tinggalkannya bersama orang yang ada masalah sebegini, dikhuatiri akan timbul masalah lebih besar. Relakanlah untuk membawa si kecil dengan si empunya badan sekali dalam urusan anda demi keselamatan bersama. Tolak tepi perihal cuaca panas atau hujan, yang penting ialah keselamatannya. Sekiranya menemui cara merawat dan ubat yang sesuai tidak kiralah menerusi kaedah perubatan moden atau perubatan Islam untuk menangani masalah seperti ini, usahakannya.    

No comments: