MY FOLLOWERS

Tuesday, February 21, 2012

Artikel - Harapkan PAGAR atau Harapkan PEGAR??

Kredit kepada: Syok.Org
Gambar ihsan: Yahoo Images



Assalamualaikum....

Tahukah anda mengenai satu pepatah Melayu - harapkan pagar, pagar makan padi? Tidakkah anda terfikir betapa peliknya kerana pagar boleh makan padi? Sebenarnya pepatah ini tidak tepat. Yang sebetulnya ialah HARAPKAN PEGAR, PEGAR MAKAN PADI. Ini kerana pagar bukanlah makhluk hidup tetapi pegar, iaitu sejenis burung yang digunakan untuk menghalau haiwan perosak tanaman padi. 

Yang menjadikan kita membaca pepatah ini sebagai harapkan pagar, pagar makan padi kerana berlakunya kesilapan ketika menterjemah ejaan jawi kepada rumi. Ini sebagaimana dinyatakan oleh Rashid Rahman Hassan atau namanya Awang Haji Abdul Rashid bin Awang Haji Damit dalam laman Facebook miliknya. Sekadar untuk pengetahuan, beliau ialah pemenang tempat kedua Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu 2011 yang diadakan di Putrajaya International Convention Center (PICC) awal tahun ini. 

Ini screenshot mengenai pernyataan ini dari Facebook yang dikongsikan daripada sumbernya:



Ini pula rupa burung pegar yang dimaksudkan. Anda juga boleh cari di enjin carian.


Pegar atau dalam Bahasa Inggeris disebut pheasant. Di Malaysia dipanggil ayam pegar manakala di Indonesia pula dipanggil burung pegar. Pada masa dahulu, burung pegar digunakan bagi menjaga kawasan tanaman padi kerana tiada orang yang memagar kawasan tersebut. Kiranya kawalan secara biologi digunakan bagi memastikan tiada serangga atau tikus merosakkan tanaman tuan empunya padi. Namun, ketika mengharapkan supaya ia menjaga tanaman padi, ia sebaliknya memakan padi tersebut. Maka dengan itu keluarlah pepatah harapkan pegar, pegar makan padi yang juga bermaksud orang yang mengkhianati kepercayaan yang telah diberikan oleh tuannya.


10 comments:

Yatie Awang said...

setelah sekian lama baru ada penjelasan?...

cantik pegar tu..

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

Nice entry.. Mak Dara datang dari blog Hasrul Hassan =)

BLADE EDGE said...

yatie: :-)

mak dara: tq.. slamat dtg.. dtg la slalu :-)

Nizam Ijam said...

hehehe.. saya makan nasi... haha

Adikcute said...

Menarik juga erk......

~CAHAYA~ said...

oo baru tau...
ada lg satu loya buruk, yg sebenarnya layar buruk kn?

[PCL] said...

salam kenal, sungguh berinfomasi...sy singgah dari blog HH yg mengatakan anda bloggrr sporting dlm entri segmen tersebut.

linda@ibusumaiyah@tuttyfruity said...

Jenguk sini....a ah la...memang sporting la....hehehe


yep...PEGAR yer...baru tau gak bukan 'pagar' tapi pegar....terjawab sudah....soalan saya selama ni ' macammana pulak PAGAR boleh makan padi?..."

:)

BLADE EDGE said...

nizam: kan ke nasik tu pun drp padi jugak? hehehe

adikcute: good info utk smua la..

-cahaya-: yg tu biar saya cari info dia dulu...nnt kalo ada, saya akan postkan.

PCL: ye ker?? thanx. tu kata org...tp saya rasa biasa2 jer..hehe

linda: lama akak xdtg sini..saya pun sbnrnya br tau...

~CAHAYA~ said...

info dia kt dalam citer p.ramlee...doremi...