MY FOLLOWERS

Sunday, February 12, 2012

Paranormal - Misteri Segitiga Bermuda II

Kredit kepada: KOL
Gambar ihsan: Yahoo Images


Assalamualaikum.....

Sambungan dari Bahagian I artikel ini.


Bermula dari Florida, membawa ke Miami, Puerto Rico dan seterusnya ke Pulau Bermuda, bentuk terkuat yang diketahui oleh manusia telah terhasil iaitu segi tiga. Piramid berbentuk segi tiga, maka ia kukuh hingga kini. Kalau kita ambil kayu dan ikatkan menjadi bentuk segi tiga, ia sentiasa lebih kuat daripada yang berbentuk segi empat. Begitulah istimewanya segi tiga tetapi dalam masa yang sama ia juga menyimpan misteri.

Bermuda Triangle berbentuk segi tiga dan ia cukup menakutkan. Anda tentu pernah mendengar tentang misterinya Segitiga Bermuda. Paling tidak kehilangan skuadron TBM Avengers sebaik sahaja berlepas dari Fort Lauderdale, Florida pasti mendatangkan pelbagai tanda tanya.


Apa yang ada di Segitiga Bermuda?

Dikatakan apabila anda berada di sana, kompas tidak lagi menujukkan arah ke utara. Anda dikira 'hilang' . Satu lagi tempat dikenali sebagai "Devil's Sea" oleh ahli pelayaran Jepun dan Filipina terletak di luar dari kawasan pantai laut Jepun, juga dikatakan memiliki keanehan serupa.

Pada ketinggian 25,300 kaki dan masih mendaki untuk mencapai 29,000 kaki, sebuah jet turbo yang dikendalikan oleh Verdi dan Lukaris kelihatan dalam keadaan baik. Radar di menara kawalan masih menunjukkan di mana mereka berada. Semuanya kelihatan normal. Tiba-tiba ia ghaib begitu sahaja, seolah-olah tidak pernah wujud sebelum itu. Tidak ada tanda-tanda menunjukkan ia jatuh ke laut atau menghadapi apa-apa kesukaran. Ia tiba-tiba ghaib!


Apa yang sebenarnya telah berlaku?

Teringat pada satu hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda, maksudnya, "Apabila salah seorang berada di tempat yang terbuka atau di tengah matahari sedang bersinar, lalu bayangan yang meneduhinya bergerak sehingga sebahagian dari dirinya terletak di tempat panas dan sebahagian lagi di tempat sejuk, maka hendaklah dia berdiri (meninggalkan tempat itu)."

Dikatakan, larangan ini kerana tempat seperti itu adalah tempat yang paling digemari oleh syaitan. Jadi apa kaitannya dengan Segitiga Bermuda? Kawasan ini terletak di perairan Atlantik di pertengahan antara benua Amerika Utara dengan Afrika. Secara mudah, lokasi ini adalah kawasan pertembungan dua arus - panas dari Afrika dan sejuk dari Amerika Utara.

Dengan hadis ini maka terjawablah misteri Segitiga Bermuda. Perkara-perkara aneh yang berlaku itu tentu antara lainnya disebabkan pertembungan antara arus panas dan sejuk dan 'istana' syaitan yang mungkin tersembunyi di situ.

Berdasarkan sebuah buku bertajuk "Dajjal akan Muncul dari Kerajaan Jin di Segitiga Bermuda" oleh Sheikh Muhammad Isa Dawuud dari Mesir yang mendedahkan bahawa kawasan Segitiga Bermuda adalah kawasan jin di mana dari situlah akan munculnya Dajjal. Jika benar dakwaan buku ini, tidak syak lagi apa yang disabdakan oleh Nabi s.a.w. itu nyata mendahului zaman. Sekaligus ia membuktikan Islam memiliki semua jawapan untuk semua persoalan. Wallahualam...

1 comment:

qasehraihan said...

wah bagus entri ni, ilmu ni..bagus..

lama xdengar kabar dia di sana..kan?, xBW dh ek skang..