MY FOLLOWERS

Sunday, February 12, 2012

Paranormal - Misteri Segitiga Bermuda I

Kredit kepada: KOL
Gambar ihsan: Yahoo Images


Assalamualaikum.....


Sebenarnya tempat misteri ini tidak benar bila dikatakan segitiga, sebab batas-batas dari petunjuk kapal-kapal atau pesawat terbang yang hilang lebih dari bentuk segitiga itu. Segitiga itu pun hanya merupakan imaginasi saja. Bila kita ambil peta dan buka di bahagian Amerika Tengah, di sana terdapat banyak kepulauan Hindia Barat.  Untuk mengetahui bagaimana bentuk dari Segitiga Bermuda itu, kita tarik garis dari kota Miami ke kota San Juan di Puerto Rico; dari San Juan ke pulau Bermuda; dan kembali ke Miami di daerah Florida, Amerika.  Meskipun sebenarnya misteri Segitiga Bermuda ini “milik” orang Amerika, tidak mengapa jika kita turut memperbincangkannya. Sebenarnya tempat semacam ini ada pula di tempat lain, juga di Amerika, iaitu di sebuah danau yang bernama Ontario, bahkan lebih “mengerikan” dari Segitiga Bermuda.

Dari berbagai kesimpulan, jarum kompas dan peralatan pesawat yang akan hilang selalu mendapat gangguan dan mereka seperti tidak melihat air dan dari gejalan ini disimpulkan, di dasar laut sana tentu terdapat sebuah medan magnetik yang kuat sekali, yang sanggup mengganggu kompas atau menarik kapal itu sampai ke dasar laut yang dalam. Tidak cukup bila saya menguraikan seluruh peristiwa, dan itu juga tidak menjurus pada penyelesaian. 

Tetapi mengenai peristiwa bentuk gaib di Segitiga bermuda ini dapat dikemukakan dan mungkin teori-teori yang banyak mengenai Segitiga Bermuda.  Mungkin di udara terdapat semacam gangguan atmosfera yang berupa “lubang di langit”.  Ke lubang itulah pesawat terbang masuk tanpa sanggup untuk keluar lagi. Dari misteri "Lubang di Langit" ini membentuk sebuah teori tentang adanya semacam perhubungan antara dunia dengan dimensi lain.  "Lubang di Langit" itu dianggap semacam alat transportasi seperti dapat dilihat dalam filem-filem seperti Star Trek.  Ataukah bentuk Lubang di Langit itu adalah UFO? Orang sering menghubungkan hilangnya pesawat kita dengan munculnya UFO.  Lantas, apakah hilangnya mereka itu kerana diculik oleh UFO? Malah tiada sebarang jawapan, yang tinggal hanyalah persoalan.

Ada sebuah tempat di Segitiga Bermuda yang disebut Tongue of the Ocean atau “Lidah Lautan”.  Lidah Lautan mempunyai jurang bawah laut (canyon) Bahamas.  Ada beberapa peristiwa berlaku di sana. Tidak banyak yang diketahui tentang Segitiga Bermuda, sehingga orang menghubungkan misteri Segitiga Bermuda ini dengan misteri lainnya.  Misalnya misteri Naga Laut yang pernah muncul di Tanjung Ann, Massachussets AS, pada bulan Ogos 1917. Mungkinkah naga laut ini banyak meminta korban atau arus Cromwell di Lautan Pasifik yang menyebabkan adanya gelombang lautan di situ, angin taufan atau gempa bumi di dasar lautan? Sehingga kini, tiada siapa pun yang tahu.

Kononnya di sekitar kepulauan Bahamas terdapat blue hole, iaitu semacam gua bawah lautan.  Dulu gua ini memang ada, tetapi setelah zaman ais berlalu, gua ini terendam.  Arus di dalamnya sangat kuat dan sering menyebabkan pusaran yang menyedut.  Banyak kapal kecil atau manusia yang disedut ke dalam blue hole itu tanpa daya, dan anehnya kapal-kapal kecil yang disedut itu akan muncul kembali ke permukaan laut selang beberapa lama. Yang menimbulkan pertanyaan ialah: Mungkinkah Blue Hole ini mampu menelan kapal raksasa ke dasar lautan?

Misteri lain yang masih belum terungkap adalah misteri Makhluk Laut Sargasso, yang bukan semata-mata khayalan.  Di Lautan Sargasso itu banyak kapal yang tidak pernah sampai ke destinasinya dan terkubur di dasar laut. Di sana terhimpun kapal-kapal dari berbagai zaman, harta karun, mayat dan tulang belulang manusia.  Luas laut misteri Sargasso ini ialah 3650 km untuk panjang dan lebarnya 1825 km, dan di sekelilingnya mengalir arus yang kuat sehingga membentuk pusaran yang sangat luas yang berputar perlahan-lahan mengikut arah jam.  Di dasar lautnya terdapat pegunungan yang banyak dan mempunyai tebing dan ngarai.


Segitiga Bermuda memang menarik, sekaligus menakutkan.  Kononnya perairan Carribean merupakan tempat yang banyak menyimpan keanehan seperti cahaya-cahaya yang tidak jelas asalnya, bayangan-bayangan yang menakutkan, yang keluar masuk permukaan laut, bentuknya tidak jelas tapi lebih besar dari ikan paus. Bentuknya seperti ubur-ubur raksasa dengan warna kulit keputihan dan pernah dilihat oleh dua orang (jadi bukan halusinasi).

“Ubur-ubur raksasa” itu seperti mampu mengganggu jarum kompas dan menyerap tenaga fizikal.  Mungkin “ubur-ubur raksasa” itu bukan binatang, melainkan pangkalan UFO yang dapat keluar masuk dari dalam laut. Keanehan lain berdekatan pulau Puerto Rico, tampak suatu pancaran air raksasa yang membentuk cendawan atau kembang kol.  Laut di tempat itu mempunyai kedalaman sehingga 10 km.  Kejadian ini sempat dilihat oleh juruterbang pesawat Boeing 707 pada 11 April 1963.  Menurut mereka cendawan air itu mempunyai garis tengah selebar 900-1800 meter dengan ketinggian separuhnya.  Mungkin itu hanya sebahagian daripada ujian nuklear dari negara Amerika atau lainnya? Tapi pihak Amerika tidak membenarkannnya kerana mereka tidak mungkin melakukan ujian berkenaan di laluan penerbangan. Mungkin ledakan itu berasal dari kapal selam nuklear Thresher yang hilang sehari sebelumnya, tetapi lokasi hilangnya kapal selam itu sejauh ribuan km dari sana.

Ada sebuah tempat di perairan Boca Raton, di sana terdapat sebuah paip bergaris tengah 20 cm. Jelas bukan milik Amerika (untuk lebih lanjut: Orang Bumi).  Peristiwa ini dilihat oleh suami istri Lloyd Wingfields. Mereka melihat sebuah tiang asap di sana, dan ketika didekati oleh mereka, tampak sebuah paip yang muncul dari dasar laut yang merupakan sumber keluarnya asap itu.  Asap itu sendiri tidak mengeluarkan bau dan berwarna kekuning-kuningan. Mungkinkah paip itu datangnya dari sumber api di dasar laut? Adakah pangkalan UFO di dasar laut yang menyebabkannya?

Lagipun kedalaman laut itu cukup dalam, sehingga mereka tidak berani menyelam untuk melihat lebih lanjut, juga mereka melihat (sesudahnya) sebuah helikopter yang mengalami kerosakan mesin dan cuba melakukan pendaratan kecemasan di laut.

Melihat kenyataan-kenyataan yang ada dan bukti yang dpat dipertahankan itu, timbullah berbagai macam bentuk teori yang mungkin berbeza antara satu sama lain. Teori-teori yang pernah dikemukakan untuk membuka misteri hilangnya kapal itu, antara lain:

   1. Adanya bahaya alam/gempa yang dapat menarik kapal tersedut ke dalam pusaran.  
   2. Adanya bermacam-macam arus yang tertumpu di daerah Segitiga Bermuda itu, sehingga mungkin arus bawah tiba-tiba berubah ke permukaan dan menyebabkan pusaran air.
   3. Penemuan Blue Hole, tapi masih diragukan, kerana kapal yang besar seperti tanker/kapal induk tidak mungkin mampu disedut oleh blue hole.
   4. Terjadi gempa yang menyebabkan tanah retak besar dan air membentuk pusaran dan tersedut ke dalamnya.
   5. Adanya puting beliung atau pusaran angin yang dapat menyebabkan hancurnya sebuah pesawat terbang sebelum ia terhempas.

Di daerah Kutub Selatan, ada sebuah lubang besar yang menghubungkan dunia luar dengan dunia lain (entah benar atau tidak). Pernah ada orang bernama Admiral Bryd, melihat dari kapal terbang ke Barat di Kutub Selatan sebelah darat menghijau dengan danau yang tidak membeku dan binatang liar mirip lembu bison dan melihat seperti ada manusia-manusia purba.  Sebagai ilmuwan Bryd melaporkan peristiwa itu, tapi tidak ada yang mempercayainya.

Pernahkah anda mendengar kisah penculikan makhluk asing yang dialami oleh Herbert Schirmer yang mempunyai pangkalan di luar pantai Florida (Segitiga Bermuda) dan salah satu kutub bumi? Mungkin tempat itu merupakan pangkalan UFO?

Kita pun mempunyai kisah seperti Segitiga Bermuda, iaitu kisah misteri Nyai Roro Kidul, sayangnya hal itu tidak pernah dikaji secara ilmiah.  Apakah di sana juga terdapat pangkalan UFO? Laut Selatan dipercayai orang sebagai tempat tinggal jin. Sebuah buku karangan Muhammad Isa Dawud yang berjudul "Dialog dengan Jin Muslim" mengemukakan bahawa segitiga bermuda merupakan kawasan yang dihuni para jin (halaman 83-96).

Apakah pesawat dan kapal yang hilang di segitiga bermuda dipindahkan ke dimensi lain? Adakah terdapat sebarang hubungan antara segitiga bermuda dengan Atlantis? Apakah kaitannya dengan "chupacabra" yang dijumpai di Puerto Rico (dekat Segitiga Bermuda)?


No comments: