MY FOLLOWERS

Tuesday, February 28, 2012

Artikel - Pokok Rasulullah Berteduh dan Gambaran Saiz Nabi Adam a.s.

Kredit kepada: Khairil Mazri, Denaihati
Gambar ihsan: Khairil Mazri, Denaihati


Assalamualaikum......

Jika ingin diselongkar segala macam kisah kehidupan di zaman Nabi Adam a.s. sehinggalah ke zaman Rasulullah s.a.w. dari segenap sudut, pasti tidak terhitung banyaknya. Segala apa yang kita ketahui hari ini sebagaimana yang kita baca mahupun daripada daripada sumber-sumber lisan belum cukup lagi untuk membolehkan kita melihat ke dalam kehidupan mereka.

Jika ditanya bagaimana kehidupan Nabi Adam a.s. di dalam syurga sebelum turun ke dunia ini, kita mengetahuinya daripada apa yang disampaikan sahaja, kerana kita yang masih hidup tidak akan pernah merasai apatah lagi melihat bagaimana suasana di dalam syurga itu sehingga kita ke alam akhirat dan memasukinya. Namun jika ditanya pula bagaimana keadaan kehidupannya di dunia ini, mungkin kita boleh mengkajinya dan mendapatkan sumber pengetahuan daripada artifak-artifak sejarah yang ditinggalkan selain petunjuk-petunjuk yang diberikan Allah dalam al-Quran.

Daripada blog tulisan blogger Khairil Mazri menyiarkan satu foto replika baju yang dipakai oleh Nabi Adam a.s. yang dibuat oleh pihak Arab Saudi. Replika ini dibuat bagi membolehkan kita melihat gambaran lebih jelas bagaimana saiznya Nabi Adam serta umat terdahulu yang dikatakan sangat tinggi. Ini juga sebagaimana yang pernah dinyatakan dalam hadis.


KLIK SINI untuk bacaan lanjut.

Dalam blog Denaihati pula ada entri dengan foto dikirimkan dari Syam menunjukkan pokok tempat Rasulullah pernah berehat sebagaimana dinyatakan dalam sirah Nabi iaitu ketika baginda bersama rombongan niaga membawa barang dagangan ke negeri Syam.

KLIK SINI dan SINI untuk lebih lanjut.

2 comments:

combi said...

thanks for the info :)

~CAHAYA~ said...

masyaAllah.......akhir zaman manusia da makin kerdil nmpkny......