MY FOLLOWERS

Monday, January 25, 2016

Kesihatan - Pokok Ulam Raja

Kredit kepada: FB
Gambar ihsan: FB


Assalamualaikum.....


Menurut hasil kajian yang diterbitkan Life Science tanaman ini disebutkan dapat membunuh 98 % sel-sel kanser payudara dalam tempoh kurang dari 16 jam. Tanaman ini sudah digunakan dalam perubatan di China.
 

Tanaman ini menurunkan sel-sel kanser payudara sehingga 98% serta dapat menyingkirkan sel-sel kanser dari dalam tubuh dan dapat menyembuhkan penyakit malaria.

Ulamnya yang digelarkan "ulam raja" telah digunakan secara tradisi untuk memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah, serta untuk menguatkan tulang. Ulamnya mempunyai keupayaan antioksida (AEAC) yang amat tinggi, iaitu setiap 100 gram ulam yang segar mempunyai keupayaan antioksida yang sama dengan 2,400 miligram L-asid askorbik. Melebihi dua puluh jenis bahan antioksida telah dikenal pasti dalam ulam raja.

Bahan-bahan antioksida yang utama disebabkan oleh kehadiran sebilangan proantosianidin yang wujud sebagai dimer, melalui heksamer, kuersetin glikosida, asid klorogenik, asid neoklorogenik, asid kripto-klorogenik, serta penangkap (+)-. Keupayaan ulam raja untuk mengurangkan tekanan oksidatif mungkin sebahagiannya terdiri daripada kandungan antioksidanya yang tinggi.


No comments: