MY FOLLOWERS

Friday, January 29, 2016

Artikel - Beberapa Tips Daripada Pakar Seni Beladiri

Kredit kepada: Blackbeltmag.com
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.........
Sebenarnya banyak tips daripada ramai jurulatih seni beladiri, yang ini hanyalah beberapa tips sahaja. Anda boleh klik pada pautan disediakan untuk membaca selebihnya. Antara yang penting dalam mempelajari seni beladiri

MMA bagi pertandingan dan untuk mempertahankan diri ialah dua perkara berbeza. Untuk pertandingan, pemain berdepan situasi satu lawan satu dalam persekitaran statik manakala di dunia sebenar, situasi lebih besar. Anda kena lihat sekeliling dan berjaga-jaga sebab mungkin ada lebih daripada seorang musuh. Antara yang kena diperhatikan di mana letaknya perabot dan macam mana mahu keluar. Situasinya tidaklah seberat dalam gelanggang. Yang penting, anda kena tahu teknik mana yang sesuai mengikut situasi.

Greg Jackson; jurulatih MMA kepada Holly Holm, Georges St-Pierre, Jon Jones dan lain-lain, ada dalam  MMA Core Curriculum online course


Ini mungkin jelas, ada juga ahli berlatih seni beladiri dengan cara yang langsung jauh daripada matlamatnya. Mereka kata belajar seni beladiri tetapi jurulatihnya tekankan perkara yang tidak mencerminkan realiti perlawanan. Anda kena tahu kenapa anda berlatih. Adakah untuk pengalaman kembara? Adakah untuk perlindungan diri? Adakah sebab seronok masuk pertandingan atau sahut cabaran? Atau untuk memberi inspirasi pada orang lain?  Kalau sudah jelas dengan sebabnya, anda akan dapat mencari guru dan pelajaran terbaik.Seni beladiri bukannya berbentuk rekreasi tetapi satu cara hidup. Selepas berlatih sebulan atau lebih, janganlah harap dapat kuasai dunia. Rancanglah untuk kekal dengan cara anda untuk tempoh yang lama.

Bila melalui proses ujian yang ada dalam seni beladiri itu, anda juga belajar untuk merendah diri. Kekalahan akan lebih mengajar anda dan ia sepatutnya menggalakkan anda untuk berlatih lebih gigih supaya anda menjadi lebih baik. Jangan tunduk pada kekalahan tetapi belajarlah daripadanya.    

—Lisa King, muay ThaiKalau anda tidak faham realiti, ia akan menentang anda. Walaupun setiap orang ada pandangan masing-masing, hanya ada satu realiti dan ia tidak terbuka kepada interpretasi atau pilihan peribadi. Orang boleh percaya yang dia boleh terbang dan bercakap tentangnya sepanjang hari, boleh beritahu pelbagai teori bagaimana dia boleh terbang hinggalah realiti 'memukul'nya. Rintangan memisahkan yang realiti dan fantasi. Realiti akan menguji anda sebelum anda boleh memahaminya. 

Richard Ryan, Dynamic Combat


Hanya sedikit kebaikan diperoleh bila belajar teknik pertahanan untuk atasi gerakan lawan yang belum dilancarkan. Penting untuk tahu serangan jenayah, serangan orang gila, serangan pengganas, dan sebagainya. Dapatkan dahulu maklumat daripada mereka yang berpengalaman berdepan keadaan itu.   
Jadikan kebiasaan dengan keadaan kena serang. Biasakan dengan latihan, serang dengan makiwara dan berlatih serangan melibatkan pelbagai tendangan, tumbukan dan pergelutan.  Kemahiran terpenting yang semua orang perlu ada ialah kebolehan untuk mengelakkan diri daripada ditumbuk ketika berlawan.     Sebenarnya banyak lagi. Rasanya pembaca boleh layari sendiri pautannya.


Jangan sampai kena belasah:    SINI   |      
No comments: