Kredit kepada: FB
Gambar ihsan: FB
Assalamualaikum.........
Bahan-bahan:
- 10 biji kentang - dibuang kulit dan dipotong kiub
- 1 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
- 1/2 cawan susu segar
- Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Rebus kentang dengan dimasukkan sedikit garam
- Setelah empuk, toskan air dan tumbuk sedikit untuk hancurkannya
- Kemudian guna pengisar atau hand mixer dan putarkannya sehingga kentang jadi halus dan gebu.
- Sambil putar jangan lupa masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya.
Sos kentang putar (gravy)
Bahan-bahan ( untuk makan 3 - 4 orang )
- 650 ml air
- 5 sudu besar stok ayam
- 1 biji bawang besar - cincang
- 1 batang saderi - cincang
- 40 gm mentega
- 20 gm tepung gandum
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- Sedikit serbuk lada hitam
- Kcap pekat - untuk mendapatkan warna
- Garam
Cara-cara:
- Didihkan air dengan stok ayam, saderi dan bawang besar hingga mendidih. Renihkannya dalam 10 minit. Tapis ke dalam mangkuk.
- Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum. Kacau atas api kecil hingga tidak melekat pada tepi periuk.
- Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tidak bergentel.
- Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap untuk berikan warna). Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
- Masaklah ikut pekat mana yang disukai.
No comments:
Post a Comment