MY FOLLOWERS

Monday, January 25, 2016

Petua - Ubati Demam Anak Secara Semulajadi

Kredit kepada: Oh Bulan
Gambar ihsan: Google Images

Assalamualaikum.....

Cara untuk mengubati anak terutamanya bayi demam dengan cara semulajadi.
Apabila anak demam atau badan sudah terasa dedar perkara berikut boleh dilakukan:
  1. Mandikan bayi anda dengan air suam bercampur dengan hirisan lemon yang telah diramas. Biarkan anak berendam dalam tab.
  2. Biarkan bayi anda dalam pakaian yang nipis. Bayi apabila demam, tidak digalakkan untuk dipakaikan pakaian tebal. Sesekali basahkan kepala bayi dengan air hirisan lemon.
  3. Air mandian dan hirisan lemon boleh ditambah dengan Epsom Salt yang boleh dibeli di farmasi. Epsom Salt ni terlalu banyak sangat kebaikan dia. Murah. Tidak rugi membeli.
  4. Bila bayi anda tidur, boleh pakaikan anak dengan lemon socks yang mana stokin tersebut direndam dengan air lemon dan dimasukkan sedikit hirisan lemon di dalam stokin tersebut untuk diletakkan di tapak kaki dan tumit. Bila stokin kering, basahkan lagi dan pakai pada kaki bayi.
  5. Jangan lupa letakkan hirisan bawang merah dalam bekas kecil dan letakkan jauh sedikit dari bayi. Bawang merah adalah sangat bagus digunakan ketika bayi demam/batuk/selsema kerana fungsinya yang bertindak sebagai penyerap virus di udara.


P/s:
Jerlumlah kepala bayi anda sekerap mungkin untuk hilangkan panas badannya. Nampak renyah tapi itu lebih baik dari bergantung kepada ubat doktor utk bayi yg masih kecil.


No comments: