MY FOLLOWERS

Wednesday, January 20, 2016

Berita - Berkarya Tapi Tak Senonoh

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan:
Yahoo News


Assalamualaikum.....


Seorang wanita ditahan selepas didapati berbaring tanpa seurat benang di Paris's Musee d'Orsay di depan serupa dengan sebuah lukisan bogel seorang pelacur Olympia. Muzium itu sedang mengadakan satu pameran dengan tajuk "Splendour and Misery: Images of Prostitution 1850-1910" apabila seorang artis Deborah de Robertis dari Luxembourg menanggalkan semua pakaiannya dan berbaring dengan posisi seperti lukisan itu. Namun ia bukanlah skandal pertama kerana pernah berlaku kejadian serupa ketika dipamerkan pada 1865. 


Muzium itu telah memfailkan aduan tentang pendedahan itu. De Robertis ditahan dan bakal berdepan tindakan undang-undang. Sebelum ini pada Mei 2014, dia juga melakukan aksi sama di depan lukisan Gustave Courbet's "The Origin of the World" bagi menghasilkan semula imej jarak dekat bagi organ wanita. 


"Menahan artis akan memberikan mesej yang salah," kata Bouzenoune, membidas semula pihak undang-undang. Dia menyamakan kes itu dengan kes pada 2014 apabila artis Steve Cohen dari Afrika Selatan yang didapati bersalah menari tanpa pakaian di depan Menara Eiffel dengan ayam hidup digantung pada alat sulitnya beserta riben. 


Jangan buat tak senonoh:  SINI  |   No comments: