Gambar ihsan: FB
Assalamualaikum.....
Bahan-Bahannya:
- 3 cawan beras pulut
- 2 cawan santan cair
- 1/2 cawan air pandan (dikisar)
- 1/2 sudu teh garam
- beberapa titik pewarna hijau
- kelapa parut putih yg di gaul dengan sedikit garam
- daun pisang
Bahan untuk Air gula:
- Daun pandan
- Gula melaka
- Air
Cara-caranya:
- Cuci beras pulut. Rendam 1/2 jam. Tos beras, kemudian masukkan beras, santan cair dan air pandan dalam periuk. Masak seperti memasak nasi.
- Panaskan pengukus.
- Potong daun pisang kepada 4 segi, balutkan pulut yg telah dimasak tadi, gulung dalam bentuk silinder biar padat. Ikat dengan kemas. Kukus selama 15-20 minit.
- Angkat dan sejukkan. Potong bulat dan gaul dengan kelapa parut. Makan bersama air gula melaka.
Tips:
Untuk mudah memotong pulut yang dikukus, boleh cuba potong menggunakan benang yang ditegangkan.
No comments:
Post a Comment