MY FOLLOWERS

Sunday, July 5, 2015

Artikel - Bila Isu Aurat Diremehkan

Kredit kepada: Malaysiakini
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum........

Isu ini sebenarnya sudah lama. Kali terakhir ia menjadi panas pada tahun 2013, apabila seorang peserta ratu cantik mempersoalkan fatwa majlis agama yang dikatakan lapuk. Walhal dalam Islam, segala hukum-hakam sebagaimana diketahui telah tersusun kemas dan jelas sejak 1400 tahun yang lalu. 
Menurut satu kenyataan, peraturan pertandingan itu dipinda dengan membenarkan peserta berpakaian sopan untuk memberi kesesuaian kepada peserta beragama Islam. 

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, keputusan majlis fatwa tidak boleh disemak semula dan mana-mana individu yang mahu menyangkal keputusan tersebut boleh didakwa atas tuduhan menghina fatwa. 

"Kalau sangkal senang sahaja, kita ada undang-undang dan peruntukan, (hukumannya) tak berat sangat, (cuma) dua tahun (penjara) dan denda RM3,000," kata Jamil. 

Pindalah peraturannya macam mana sekali pun, peraturan pertandingan itu masih buatan manusia. Peraturan dalam agama Islam masih tidak dapat diubah kerana ia telah ditetapkan begitu sejak dahulu. Segala yang halal adalah jelas dan kekal halal manakala yang haram juga jelas dan akan kekal sebagai haram. Yang perlu dijauhi jika ada unsur syubhat (tidak jelas halal haramnya).Sumber rujukan:  SINI  |  SINI  |  

No comments: