MY FOLLOWERS

Sunday, July 26, 2015

Artikel - Betul Ke Ada Manusia Vampire?

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....


Mana ada?? Cer citerr cer citerr...


Kalau isu dahulu, Nicholas Cage kata dia bukan vampire. Kali ini ada pula golongan yang mengaku mereka ini adalah vampire. Pulakk dahhh!


Bukan senang sebenarnya untuk jadi puntianak atau drakula (ini dalam versi 'orang putih', bukan macam dalam masyarakat di Malaysia ini) lebih-lebih lagi untuk keluar berjumpa pakar terapi kerana takut timbul salah faham berkenaan tabiat suka minum darah daripada penderma lain atau terus-menerus tunduk pada tanggapan stereotaip orang lain.  

Satu kajian diketuai oleh D.J. Williams, pengarah kerja sosial di Universiti Negeri Idaho, menunjukkan golongan yang mengatakan diri mereka adalah puntianak sebenar yang perlukan darah orang lain untuk hidup, tidak akan dedahkan amalan mereka dalam profession perkhidmatan dan berdepan risiko dicemuh, rasa jijik dan mungkin dikatakan sakit mental.

Laporan yang diterbitkan dalam Critical Social Work, satu jurnal yang terperinci yang berpengkalan di Kanada, mendapati puntianak yang autentik bertentangan daripada puntianak 'lifestyle' yang memakai kelubung hitam dengan ada gigi taring. Williams yang telah mengkaji puntianak ini selama hampir sedekad mendapati mereka adalah orang biasa yang berjaya dalam hidup dan datang dari pelbagai cara hidup dan bidang pekerjaan seperti doktor, peguam atau pembuat lilin.

Bezanya, mereka kelihatan keletihan. Inilah sebab utama mereka mencari mana-mana puntianak dewasa yang bersetuju dengan sukarela membenarkan mereka menggunakan skalpel bagi membuat insisi kecil pada bahagian dada supaya mereka boleh menginges sejumlah kecil darah untuk mendapatkan tenaga. Laporan ini daripada Williams dan pengkaji lain adalah berdasarkan respon daripada 11 orang yang memperkenalkan diri mereka sebagai puntianak selama bertahun-tahun dan diharap boleh bersikap terbuka dan jujur, dan mendapat keizinan daripada golongan dewasa yang mempraktikkan amalan tersebut sebelum menginges darah mereka.

"Komuniti mereka begitu hemat dan beretika. Kebanyakannya percaya mereka dilahirkan begitu, mereka tidak memilihnya," katanya.

Menurut Williams lagi, cabarannya ialah mencari doktor klinik yang ada simpan maklumat yang didedahkan oleh puntianak ini mengenai cara hidup alternatif mereka. Populasi mereka secara umumnya dalam lingkungan ribuan orang.Sumber penuh gigitan:   SINI  |  


No comments: