Gambar ihsan: FB
Assalamualaikum.....
Bahan-bahan resepi pavlova:
- 4 biji putih telur
- Secawan gula kastor (Kurangkan untuk elak manis sangat)
- 1/2 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu besar esen vanilla (untuk hilangkan hanyir telur)
- 1 sudu besar cuka masakan
Cara-cara membuatnya:
- Panaskan ketuhar dahulu (150 darjah celcius) dan biarkan
- Pukul putih telur dengan kelajuan perlahan sehingga adunan menjadi ‘soft peak form’
- Kemudian, masukkan gula kastor sikit demi sedikit. Putar lagi dengan kelajuan tinggi sampai adunan jadi putih berkilat dan bertanduk. Kalau terbalikkan bekas adunan ia tidak akan tergolek jatuh.
- Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
- Pastu masukkan tepung jagung dan cuka, gaul dan ratakan menggunakan spatula atau senduk.
- Tuang atau pipingkan adunan atas baking paper.
- Ratakan biar jadi bulat atau apa sahaja bentuk yang berkenan di hati. Ramai yang buat bahagian tepi lebih tinggi daripada bahagian dalam, ala-ala tebing. Ikut suka hati mahu bentuk yang macam mana.
- Masukkan adunan ke dalam ketuhar, letak rak tengah. Masak selama 1 jam 15 minit dengan suhu 140 darjah celcius. (ekceli, masa masak ni bergantung kepada oven kita jugak. Kalau dah lebih 1 jam, korang tengok warna adunan dah kuning2 and rasa dah garing or crispy, dah masak la tu. Kalau tak, lebihkan masa bakar tu.)
- Bila sudah masak, matikan ketuhar dan biar dahulu ia dalam ketuhar lebih kurang 10 minit, regangkan sikit pintu ketuhar. Bila sejuk, boleh keluarkan.
Cara hias pavlova:
- Pukul whipping cream (boleh beli dekat kedai kek) sampai kental.
- Kemudian, masukkan gula aising secukup rasa dan sedikit esen vanilla.
- Kemudian potong buah strawberi, anggur, kiwi, blueberry, blackberry, dll.
- Boleh letakkan krim di atas pavlova yang sudah masak tadi dan susun potongan buah-buah tersebut.
Tips resepi pavlova :
- Sewaktu mengasingkan putih telur, pastikan betul-betul tiada kuning telur yang termasuk, terloncat, tergatal untuk masuk ke dalamnya.
- Pastikan dalam bekas untuk putarkan adunan itu tiada sebarang air, minyak atau bahan asing.
- Sesetengah resepi, ada yang gantikan tepung jagung dan cuka dengan krim atau tartar.
No comments:
Post a Comment