MY FOLLOWERS

Wednesday, July 15, 2015

Artikel - Keindahan Muka Bumi Dari Angkasa

Kredit kepada: Yahoo Travel InspirationGambar ihsan: Yahoo Travel Inspiration


Assalamualaikum.....

Tengoklah indahnya bumi....


Tiga orang angkasawan iaitu Terry Virts dari Amerika, Samantha Cristoforetti dari Itali, dan Anton Shkaplerov dari Rusia. Mereka meluangkan masa selama 200 hari di ISS yang sebulan lebih lama berbanding tempoh asal atas aspek keselamatan selepas kegagalan pada kapal membawa bekalan. Namun mereka pulang ke bumi dari ISS dengan koleksi foto yang mengkagumkan memaparkan keindahan beberapa kawasan di bumi yang belum pernah dipaparkan sebelum ini. Mereka telah kongsikan foto-foto ini di laman sosial masing-masing. 


(Photo: Terry W. Virts/Twitter)
Virts menanti sehingga hari terakhirnya di ISS untuk mendapatkan foto terbaik memaparkan kawasan piramid di Mesir yang terletak 250 batu dari ISS. Kawasan itu seperti juga Tembok Besar China merupakan antara yang paling sukar atau mustahil untuk dirakamkan disebabkan bagaimana ia dibina atas tanah. Piramid kelihatan agak cantik atas permukaan tanah.
(Photo: Sam Cristoforetti/Twitter)
Cristoforetti, seorang angkasawan yang bertindak seperti jurufoto yang aktif di ISS dan menyiarkannya di akaun Twitter miliknya.
(Photo: Anton Shkaplerov/Twitter)
Cristoforetti merupakan jurufoto yang agak sibuk tetapi berpeluang merakamkan satu foto kawasan luar Itali yang dipancarkan cahaya yang kelihatan seperti di Caribbean dan satu video aurora. ( Vine video of an aurora. )
(Photo: Scott Kelly/Twitter)
Shkaplerov merakamkan foto kawasan Maui, Lisbon, dan Molokai. Scott Kelly, angkasawan Amerika yang telah berada di ISS selama dua bulan setengah telah merakamkan sendiri beberapa foto yang menakjubkan termasuk satu kawasan tasik biru Himalaya.Sumber foto dari atas:   SINI   |  


No comments: