MY FOLLOWERS

Sunday, July 12, 2015

Berita - Bengkel Memanah Tradisional Siri Ramadhan TAC di Gong Badak 11.7.2015

Kredit kepada: TAC, Sabasun
Gambar ihsan: Owner


Assalamualaikum.....

Satu Bengkel Memanah Tradisional Siri Ramadhan Anjuran Terengganu Archery Center (TAC) dengan kerjasama pihak Sabasun Hyperuncit Gong Badak telah diadakan di Terengganu Archery Center (TAC) berhampiran parkir kenderaan Sabasun Hyperuncit pada 11.7.2015. Bengkel bermula jam 9.00 pagi dan dihadiri peserta seramai 15 orang. Bengkel ini dipengerusikan oleh Ustaz Muhamad Rizuwan bersama dua lagi tenaga pengajar lain.

Untuk peserta, yuran penyertaan adalah sebanyak RM60.00 seorang dan tajaan diberikan kepada penyertaan terawal.


Back quiverPeserta ditunjukkan cara memasang tali (string)Cara tarik panah


Sebelum memulakan acara memanah, peserta diberikan taklimat mengenai jenis-jenis busur dan panah, jenis-jenis quiver/tarkas (bekas simpan panah) serta diterangkan juga tentang sejarah berkaitan dengan jenis yang digunakan. Antaranya yang digunakan ketika kerajaan Turki Uthmaniyyah. Bagi busur jenis tradisional, panah diletakkan atas ibu jari (tangan yang pegang busur atau bow hand) sebelum dilepaskan dan tidak mempunyai bahagian yang dipanggil arrow rest atau launcher seperti versi moden. Manakala kaedah tangan pada string (string hand) juga berbeza antara versi umat Islam dan kaedah Inggeris. Turut diterangkan ialah perkara-perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan ketika memegang panah. Terdapat juga hadis berkaitan yang menjelaskan mengenai memanah ini.

Di kesempatan ini juga diadakan promosi sempena Ramadhan untuk busur dan panah untuk dijual kepada sesiapa yang berminat. (Harga lain selepas Ramadhan, perlu rujuk pihak TAC untuk info lanjut)

Busur Jati tunggal (25-28 pound drawlength) = RM159.00 (+3 panah RM199.00)
Busur anak Awan (45-55 pound) = RM399.00
Set busur dan panah untuk kanak-kanak = RM60.00Peserta mencuba sendiri memasang tali sebelum memanah


Sedia!


Peserta ditunjukkan cara meletakkan panah, memegang dan tarik sebelum melepaskan panah


Memanah cara berdiri


Memanah cara duduk 


Memanah cara pusing ke belakangSepatah dua kata bagi mengakhiri bengkel kali ini


Ustaz Rizuwan menyampaikan hadiah kepada pemenang


Selain itu, peserta diterangkan tentang bahagian-bahagian pada busur dan panah, antaranya limb, string dan handle. Peserta kemudian dibawa ke lapang sasaran untuk belajar cara memasang string pada busur, meletakkan panah pada string dan cara-cara memanah. Dalam bengkel ini, peserta didedahkan 5 cara memanah iaitu berdiri tegak (depan), secara duduk, berdiri (pusing ke belakang), sambil berjalan/berkuda).

Bagi memeriahkan bengkel ini, pertandingan memanah belon diadakan dan hadiah disediakan oleh pihak Sabasun Hyperuncit.


Sijil penyertaan dan baju disediakan oleh TAC kepada semua peserta yang terlibat dalam bengkel pada kali ini. Bengkel ini selesai jam 12.30 tengahari.


Pada hari-hari biasa, pengunjung yang berminat boleh datang dan mencuba panahan dengan bayaran RM5 untuk 10 panah.

No comments: