MY FOLLOWERS

Saturday, February 22, 2014

Kesihatan - Makanan Dengan Kalori Bawah 40 - Bhgn II

Kredit kepada: Yahoo Health
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....

Sambungan dari Bahagian ISawi / cauliflower
Sayur sawi, seperti juga sayuran lain, penuh dengan phytonutrien melawan kanser serta kaya denga vitamin C dan folat. Boleh dimakan mentah, atau stimkan untuk mendapatkan khasiatnya secara maksimum.


Kopi
Kalori per cawan: zero

Kopi pekat merupakan salah satu minuman dengan kalori paling rendah dan membantu mengurangkan berat badan, dan mengawal peptida, hormon yang mengawal rasa lapare. Peminum kopi berisiko rendah pada penyakit seperti kanser limpa dan kolon, diabetes tahap 2 dan Pakinson. Kajian pada 2008 menunjukkan wanita yang minum 6 cawan kopi sehari berisiko rendah mati akibat pelbagai sebab berbanding mereka yang tidak minum kopi.


Limau gedang/ grapefruit
Kalori per cawan: 39 per half fruit

Kajian menunjukkan secara purata wanita yang makan limau gedang atau minum jusnya dalam berapa pun jumlahnya mempunyai berat 10 paun lebih rendah dan mempunyai BMI 6% lebih rendah berbanding mereka yang tidak memakannya. Buah ini merupakan sumber penting bagi keshiatan jantung kerana mempunyai vitamin C, asid folik, potasium, pektin, iaitu sejenis fiber mudah larut yang merupakan sumber penting melawan atherosclerosis. Variasi merah jambu dan merah kaya dengan vitamin A dan likopin, sejenis phytokimia yang melindungi dinding arteri daripada teroksida.Cendawan
Kalori per cawan: 15 per cup

Berisi dan rendah lemak. Cendawan seperti butang putih, portobello, shiitake, dan maitake adalah antara pilihan yang mudah didapati di pasaran. Kebanyakan cendawan ada antioksidan yang baik untuk sistem imun, potasium, vitamin B dan fiber. Semua cendawan merupakan sumber penting bagi vitamin D, thiamin, riboflavin, niasin, vitamin B6, asid pantotenik, fosforus, potasium, copper dan selenium.


Tomato
Kalori per cawan: 22 per medium tomato

Tomato mengandungi likopin, sejenis antioksida yang jarang terdapat dalam makanan. Kajian mencadangkan ia baik untuk melindungi kulit daripada sinaran UV berbahaya, menghalang kanser, dan merendahkan kolesterol. Ia kaya dengan potasium, fiber dan vitamin C.


Lobak putih
Kalori per cawan: 36 per cup
 
Lobak putih kaya dengan fiber dan vitamin C.


Selada air
Kalori per cawan: 4 per cup

Sayur ini mempunyai khasiat bagi melawan kanser seperti kubis Brussels dan brokoli, sulforapen dan komponen lain yang merendahkan risiko diserang penyakit. Kajian mencadangkan mereka yang kerap memakan sayur ini dilindungi daripada kanser peparu.


Zuccini
Kalori per cawan: 20 per cup

Sayur ini boleh diambil banyak kerana mempunyai jumlah kalori yang rendah. Sayur ini mudah tumbuh, kaya dengan vitamin A dan mudah dimakan mentah atau dimasak. KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: