MY FOLLOWERS

Thursday, February 27, 2014

Kesihatan - 5 Jenis Makanan Bagi Melawan Sakit

Kredit kepada: Yahoo Entertainment
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....1. Lada loceng merah
Lada jenis ini mempunyai 2 kali vitamin C daripada buah oren yang baik untuk kesihatan kolagen yang menghubungkan tisu pada bahagian sambungan. Sesetengah kajian mencadangkan mereka yang kurang vitamin C lebih berisiko menghidap artritis dari jenis tertentu. Selain itu, buah ini juga mempunyai betakriptosantin, sejenis kompaun yang membantu mengurangkan kesakitan. 

2. Kentang manis/sweet potatoes
Warna oren terang pada buah ini datangnya daripada beta-karotin, sejenis antioksidan kuat yang melawan molekul perosak sel juga dikenali radikal bebas yang dibebaskan oleh badan. 

3. Halia
Halia mempunyai bahan kimia yang berfungsi menyamai sesetengah ubat anti-keradangan dan sama ada ia dalam keadaan mentah atau sudah menjadi serbuk, ia tetap bermanfaat.

4. Kunyit
Kajian menunjukkan rempah kuning ini mempunyai kompaun anti-pembengkakan dipanggil kurkumin, yang membantu mengurangkan rasa sakit dengan merendahkan tahap bahan penyebab keradangan dalam tubuh. 

5. Salmon 
Ikan salmon mempunyai lemak omega-3, membantu mengurangkan keradangan dengan cara menghalang penghasilan enzim yang menyerang rawan. Banyak kajian mendapati diet yang kaya dengan omega-3 membawa kepada kurangnya bengkak dan kekakuan pada sambungan. Sama ada ia dimakan segar atau dalam tin, ia masih memberi manfaat.

KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: